MUP RS ukazao na prijetnje od ekstremističkih krugova

Vijesti 23. sep 201617:29 > 19:11
N1

Održan je susret ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i predsjednika entitetske skupštine nakon kojeg je Lukač rekao da policija raspolaže informacijama da bi pojedinci mogli da ugroze institucije. Raspitali smo se šta o tome kažu druge policijske agencije.

MUP RS povećao je sigurnost na višu raznu, ne samo za vrijeme održavanja referenduma, nego za razdoblje do lokalnih izbora, 3. oktobra, potvrdio je to ministar policije RS Dragan Lukač. On je rekao da MUP raspolaže saznanjima o mogućem ugrožavanju institucija Republike Srpske. Ovih dana ispred institucija u Banjaluci, kao što je to Palata Republike, primijećene su i duge cijevi.

Imamo određene informacije da od strane pojedinih ekstremističkih krugova, naročito vehabijskih, može doći do pojedinačnih ugrožavanja sigurnosti. Policija RS će to smatrati terorizmom i odgovoriti na adekvatan način“, rekao je Lukač.

O eventualnoj ugroženosti, pitali smo druge policijske agencije u BiH. U SIPA-i su nam rekli da nisu nadležni za organiziranje referenduma, ali da će u slučaju saznanja o eventualnoj ugroženosti sigurnosti o tome obavijestiti sve policijske strukture. Sličan smo odgovor dobili iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Oni su nadležni za čuvanje stranih ambasada.

“Kada je u pitanju obezbjeđenje diplomatsko-konzularnih predstavništava, Direkcija trenutno ne raspolaže bilo kakvim saznanjima o ugroženosti DKP objekata u BiH, a koja bi bila u vezi sa provođenjem referenduma u Republici Srpskoj”, kažu u Direkcij.

Premda se u vezi referenduma u Republici Srpskoj digla velika buka, mnogi smatraju da će dan nakon referenduma biti sasvim običan dan, i da se nakon referenduma neće ništa spektakularno dogoditi. Tada slijedi nova pravna zavrzlama – šta će biti sa rezultatima izjašnjavanja.

Zakon kaže i kada je referendum pravno valjan:

Referendum je punovažan ako je na njemu glasala natpolovična većina građana koji imaju biračko pravo i koji su upisani u birački spisak“.

Evidentno je da će se referendum u Republici Srpskoj odvijati uz poseban sigurnost režim. Pojedin povratnici u RS već su izrazili zabrinutost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.