Pavlović: Srebrenica nije od jučer i mora ići dalje

Vijesti 19. okt 201620:37 > 20:40
N1

Lider SNSD-a u Srebrenici i bivši predsjednik srebreničke Skupštine Radomir Pavlović i zastupnik SDA u državnom parlametnu, prethodno dugogodišnji čelnik SDA u Srebrenici Sadik Ahmetović bili su gosti emsije Pressing na N1.

Stanje u Srebrenici kada su u pitanju međuljudski odnosi nije loše. Politički događaji zatalasaju situaciju. Srebrenica je prevladala problem da povjeruju nečemu što nije život u Srebrenici. Mislim da građani u ovih zadnjih 10 godina dobro znaju šta je za njih važnije, a to je da se ne sukobljavaju na bilo koji način i nastave živjeti svoj život u gradu. Iako je to grad gdje je počinjen genocid, što se tiče odnosa Bošnjaka i Srba Srebrenici može pozavidjeti bilo koji grad u BiH“, kazao je na početku emisije Sadik Ahmetović na pitanje suživota i odnosa u Srebrenici.

Radomir Pavlović je istakao da sumnja da se rezultati izbora mogu promijeniti.

Nije bila nijedna žalba nijednog člana bošnjačkog. Ne vjerujem da se može nešto promijeniti, posebno jer su izbori bili fer i demokratski. Cijeli dan smo imali posmatrače ambsade SAD-a i oni bi prijavili da su vidjeli neke nepravilnosti“.

Ahmetović smatra da se treba držati zakona.

Mislim da izborni proces u Srebrenici treba proći svu proceduru koja je predviđena zakonom, posebno jer je Srebrenica osjetljiva toliko. Treba sačekati odluke nadležnih tijela u mirnom ambijentu, nikako ne podizati tenzije“.

Da li se Bošnjaci trebaju plašiti u Srebrenici?

Radomir Pavlović je kazao da Srebrenica nije od jučer i da međuodnosi nisu problem.

Srebrenica nije od jučer. U vrijeme komunista su se svake 4 godine mijenjali Bošnjak i Srbin kao načelnici. Zašto bi to sada bio problem? Kada je većina Bošnjaka bila u parlamentu, imali smo taj senzibilitet da napravimo većinu i kreiramo politiku koja bi išla u prilog građana. Srebrenica treba da ide dalje, politika se promijenila, ali moramo nastaviti i iskoristiti resurse za građane Srebrenice“, te je dodao:

Nisam za da se išta u Srebrenici radi bilo šta što može naštetiti bilo kojem od naroda“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.