Slučaj "Gibraltar": Oslobođeni Prlić, Bakula i Kulenović

Vijesti 04. nov 201614:23 > 14:49
N1

Danas su u Sudu BiH pred Odjelom za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju izrečene prvostepene presude u predmetu Stipe Prlić i drugi.

Sud BiH je donio oslobađajuću presudu za Stipu Prlića, Zorana Bakulu i Nevena Kulenovića, javlja reporter N1 Slaviša Starčević.

Tužilaštvo BiH je najavilo žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je ušlo nespremno, a dokazi su bili loši, dok je vještačenje bilo površno. Vještak je devalvirao optužnicu. Kulenović je navodno dao mito za sduplo manju korist koju je navodno dobio. Tu nema logike. Površnim radom su uništene porodice i nanijeta je šteta. Ali ovo je prvostepena presuda. Vidjet ćemo šta će biti dalje“, kazala je Vasvija Vidović, advokatica Nevena Kulenovića.

Optuženi su oslobođeni optužbe da su Stipe Prlić i Zoran Bakula, u svojstvu odgovornih osoba u Federaciji, iskoristili svoj službeni položaj i ovlašćenja postupajući suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH i Uputstva za provođenje Zakona o javnim nabavkama BiH i pribavili sebi i drugom korist koja prelazi iznos 50.000.00 KM, drugome nanijeli štetu koja prelazi iznos 50.000.00 KM i teže povrijedili prava drugog, te primili dar da okviru svog ovlašćenja učine što ne bi smjeli učiniti, a da je radnjama opisanim u dispozitivu optužnice optuženi Neven Kulenović dao dar odgovornim osobama u Federaciji BiH da u okviru svojih ovlašćenja učine što ne bi smjele učiniti“, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

N1

Podsjećamo, Sud BiH je 21. maja prošle godine potvrdio optužnicu protiv Stipe Prlića i Zorana Bakule koja ih je teretila da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja i krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, te protiv Nevena Kulenovića da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

U optužnici se navodi da su Prlić, kao direktor i predsjednik Uprave Javnog preduzeća “Hrvatske telekomunikacije” Mostar, i Bakula, kao član Uprave tog preduzeća, u okviru postupka javne nabavke izabrali pravno lice u vlasništvu Kulenovića, iako je, prema preporuci komisije za javne nabavke, bilo trećepozicionirano.

Kulenović je, prema optužnici, dao dar koji su prethodno dogovorili, i to sukcesivnim isplatama na račun Bakule u iznosu od 386.256 KM i na račun Prlića u iznosu od 331.513 KM.

Novac im je isplaćen sa računa pravnog lica “3 Media Limited” registrovanog na Gibraltaru, čiji je punomoćnik Kulenović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.