Trojka oslobođena optužbi: Nije mito već pozajmica

N1

Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović oslobođeni su, prvostepenom presudom koja je izrečena danas u Sudu Bosne i Hercegovine, optužbe da su zloupotrijebili položaj ili ovlaštenja te primali ili davali mito u predmetu "Gibraltar".

Kako je saopšteno iz Suda BiH, Tužilaštvo BiH nije dokazalo da su prekršili Zakone. Tužilaštvo i dalje ostaje pri tvrdnjama da se radi o ozbiljnim zloupotrebama i najavljuju žalbu.

Sudija Ranko Debevec obrazlažući presudu u slučaju “Gibraltar” rekao je da ne postoji ni jedan dokaz da su optuženi Prlić i Bakula kao predsjednik i član Uprave JP HT Mostar nisu uticali na ostale članove uprave kako bi se potpisao ugovor između ove kompanije i medijske kuće SV-RSA u vlasništvu Nevena Kulenovića. Debevec je obrazložio da Sud nije mogao utvrditi i da je Kulenović podmitio Prlića i Bakulu sa više od 717 hiljada KM, kako bi izabrali njega kao ponuđača na raspisanom tenderu.

U optužnici osumnjičeni su se teretili da su omogućili ostvarivanje imovinske koristi u iznosu većem od 6 miliona i 600 hiljada KM i da su za tu uslugu dobili novac u iznosu većem od 717 hiljada KM, pa je tako Prliću pripalo više od 330 hiljada, a Bakuli više od 386 hiljada KM, a novac je uplaćen u Volksbanku u Beču. Sud je ipak konstatovao da taj novac zaista postoji u banci, ali da je pružen dokaz da se radi o pozajmicama i da za to postoje ugovori. Odbrana navodi da je Tužilaštvo nanijelo štetu njihovim klijentima i da je cijeli slučaj bio farsa.

“Tako je konačno. Kako što ste čuli zaključak Suda ispalo, da je Kulenović dao, a prvo i drugo okrivljeni primio dvostruko veći iznos od onoga što je bila zarada, što nema obične logičnosti, a kamoli pravne utemeljenosti”, ističe Vasvija Vidović, advokat Nevena Kulenovića.

“U ovom slučaju je na nama nepoznat način Tužilaštvo pokušalo da inkriminira samo dva čovjeka, to su Stipe Prlić i Zoran Bakula, za nešto što objektivno nisu učinili, nego su učinili radnju koja je bila u interesu njihove firme”, dodala je Senka Nožica, advokat Stipe Prlića.

Međutim, Tužilaštvo smatra da su dokazi dovoljno jaki kako bi u drugostepenom postupku osumnjičeni dobili zatvorske kazne.

“Tužilaštvo BiH je dugo radilo i veliku količinu dokaznog materijala prikupilo, tako da ćemo u apelacionoj fazi tražiti osuđujuću presudu za ove optužene”, saopštio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

U ovom slučaju od početka su se pojavljivale kontradiktornosti. Najveći udarac za Tužilaštvo bio je taj kada je vještak utvrdio da se u ovom slučaju ne radi o iznosu većem od 6,5 miliona KM, već je riječ o 215 hiljada KM.

Podsjećamo, mediji su još u januaru pisali da slučaj “Gibraltar” pada u vodu i da optuženi neće biti osuđeni, što su u Tužilaštvu oštro demantovali. Nakon prvestepene presude pokazalo se da su mediji bili u pravu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.