Desetočlani tim Moneyvala završio posjetu BiH

Vijesti 04. dec 201413:08 > 13:10
Ilustracija/Economy Blog

Desetočlani tim Moneyval komiteta Vijeća Evrope, u okviru postupka ocjene usklađenosti propisa i praktičnog postupanja Bosne i Hercegovine sa međunarodnim standardima u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, boravio je u BiH u periodu od 17. do do 30. novembra, saopćeno je iz SIPA-e.

Za vrijeme boravka u BiH, tim Moneyvala održao je 59 sastanaka sa 190 predstavnika iz više od 100 različitih organa iz finansijskog i nefinansijskog sektora na svim nivoima u BiH i predstavnicima različitih međunarodnih organizacija. 

Od toga pet sastanaka održano je sa predstavnicima Kriminalističko-istražnog odjela i Finansijsko-obavještajnog odjela SIPA-e. 

Cilj sastanaka bio je neposredna provjera efikasnosti sistema prevencije i borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. 

Pripadnici SIPA-e u proteklih pet mjeseci preduzeli su niz aktivnosti, s ciljem stvaranja potrebnih pretpostavki za uspješno realiziranje ovih sastanaka. U okviru tih aktivnosti, koordinirali su prikupljanje podataka, statističkih pokazatelja, zakonskih i podzakonskih akata, planirali i organizirali sastanke i sve druge potrebne aktivnosti.

Radi evaluacije realizirane posjete, jučer je u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu održan sastanak Radne grupe institucija BiH za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti, kojom predsjedava službenik SIPA-e Borislav Čvoro. 

Na sastanku je iskazano zadovoljstvo dosadašnjim tokom postupka ocjene usklađenosti propisa i praktičnog postupanja Bosne i Hercegovine sa međunarodnim standaradima u ovoj oblasti. Radna grupa usvojila je zaključke kojim poziva Vijeće ministara BiH, relevantna ministarstva i agencije na svim nivoima u BiH da, radi poboljšanja konačne ocjene, intenziviraju aktivnosti u vezi sa donošenjem podzakonskih akata i internih propisa kojima se sistem sprečavanja pranja novca u BiH usklađuje sa novim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH. 

Također je ukazano na neophodnost intenziviranja uspostave i početka rada nadzornih organa u skladu sa navedenim zakonom, navodi se u saopćenju.