RTV sistem bez rješenja o finansiranju

Vijesti 18. jan 201712:56 > 12:58
N1

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas ipak neće glasati o Zakonu o Javnom RTV sistemu.

Nije prihvaćen zahtjev poslanika Mirsada Mešića da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o javnom RTV sistemu razmatra po hitnom postupku. Uprvom krugu glasanja nije imao entitetsku većinu iz Republike Srpske.

Drugi krug glasanja nije ni održan, jer kolegij Predstavničkog doma o tome nije postigao saglasnost.

Prema riječima predsjedavajućeg Džaferovića, ova tačka ostavljena je za sljedeću sjednicu.

Prijedlog Zakona podnesen je na zahtjev poslanika Mirsada Mešića i predviđa da dosadašnji način naplate RTV takse putem telekom operatera bude produžen do 31.12.2017.

Na početku današnje sjednice, prije razmatranja Mešićevog zahtjeva, ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko je , odgovarajući na pitanje poslanika šta ovo ministarstvo čini da se prevaziđe teška situacija u kojoj se BHRT nalazi, rekao kako je prije pet mjeseci Vijeće ministara donijelo zaključak da se formira interresorna radna grupa.

Iako je Vijeće tri puta o slalo urgencije da im se dostave imena članova radne grupe, ona je kompletirana tek u prvoj polovini decembra.

Jusko je izjavio kako očekuje da će iduće sedmice interresorna radna grupa početi s radom. U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o upravi čiji je predlagač Damir Arnaut.

Organi uprave koji ne postupe po zahtjevu PSBiH kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 150 do 500 KM.Na dnevnom redu je i prijedlog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima .Na prethodnoj sjednici zakon nije dobio podršku poslanika iz RS-a zbog čega je upućen Kolegiju PD na izjašnjavanje, no saglasnost nije postignuta.

Predloženim zakonom propisuje se sastav, način odlučivanja, mandat Stručnog vijeća Agencije za lijekove. Poslanik SNSD a Lazar Prodanović ranije je kazao da se radi o prenosu nadležnosti na državu zbog čega se na predložene izmjene ne može pristati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.