'Karadžić i Krajišnik nisu pričali o otcjepljenju kao Dodik'

Vijesti 24. jan 201708:42 > 09:02
N1

O otcjepljenju entiteta Republika Srpska se nije govorilo ni u ratu. Niko od srpskih političara, pa ni Karadžić i Krajišnik, nisu tražili da se dio BiH pripoji Srbiji. Šta bi Dodik bio u Srbiji za dva mjeseca? To je više politički trik koji služi da zavodi mase, izjavio je Hasan Muratović, bivši ambasador BiH u Hrvatskoj.

Političar sa pozamašnom karijerom i bivši ambasador BiH u jutarnjem programu N1 televizije komentarisao je posljednja značajna dešavanja na domaćoj i regionalnoj političkoj sceni.

Nakon što su SAD sankcionisale predsjednika RS-a, Milorada Dodika, uslijedile su različite reakcije, ali i potezi država. Rusija je takav potez oštro kritizirala, zvanična Srbija ne podržava sankcije, a slična reakcija dolazi i iz Hrvatske.

Ovo neće značajno utjecati na odnose BiH i Hrvatske jer su inače neuređeni, a u posljednje vrijeme i nemaju posebnu dinamiku. Dešavaju se retorički ekscesi u izjavama političara, kao i sporna pitanja. Tu nema sistema u odnosima BiH i Hrvatske, pa će i ovo proći u retorici. Ne znam kako će Hrvatska reagirati na to, ali možda se čeka reakcija EU“, kazao je Muratović za N1.

Na pitanje šta je cilj ovakve politike Hrvatske prema BiH i zašto se promijenila u posljednjih nekoliko mjeseci, Muratović je odgovorio:

Sama Hrvatska ima velike rasprave u unutarnjoj i vanjskoj politici. Ima veoma neuređene odnose prema susjedima; s Mađarskom, Slovenijom, Srbijom i sa BiH nekoliko problema u posljednje vrijeme. Nema sistema da bi se moglo vidjeti šta je cilj hrvatske politike.

On smatra da je politika Hrvatske prema BiH dominantno izražena politikom HDZ-a.

Ponašanje Hrvatske se može ocijeniti prema onome šta govori i kako postupa Dragan Čović u BiH. Čović šuti po pitanju sankcija Dodiku, jer šuti i Hrvatska koja čeka odluku EU. Hrvatska nema jasnih i definiranih politika na osnovu kojih bi se formirali permanentni odnosi i timovi koji bi te odnose regulirali.”

Opcija trećeg entiteta sve se više čuje iz određenih političkih krugova.

Uvijek postoji ta ideja u dijelu hrvatskih političkih krugova, a posebno u dijaspori. To je jedna trajna ideja koja nikada nije napuštena i uvijek se s različitim intenzitetom radi iz nekih krugova. Crkva bi, kada bi se desio treći entitet koji je nemoguć u ovom vremenu, ostala s 1/3 Hrvata izvan tog entiteta. Dio te Crkve nikada ne bi pristao. O toj ideji se raspravljalo u ratu, kod nekih međunarodnih faktora je bila u opticaju, ali povratkom izbjeglica i Dejtonskim ugovorom to pitanje je van svake realnosti“, smatra Muratović.

Kakva je Dodikova budućnost nakon uvođenja sankcija?

Sankcije Dodiku će zavisiti od izolacije Dodika od strane članica EU, pa i Srbije. Ako dođe do marginalizacije Dodika, onda dolazi do marginalizacije RS-a. To bi konačno moglo probuditi narod da se prestanu ponašati kao guske u magli. To bi moglo oslabiti politički utjecaj Dodika i kraj ozbiljne politike“, kazao je Muratović te dodao:

Dodik je krenuo jednim putem na kojem nema povratka, odnosno ima samo kraj političke karijere. Njemu vješto dobro ide manipulacija i jedini je, objektivno, utjecajan političar u Republici Srpskoj.

Održani referendum u RS-u nanio je veliku političku štetu u BiH, smatra Muratović te smatra da je usporio mnoge odluke, kao i put BiH prema EU i NATO-u.

Lako je pokrenuti masu u pogrešnom smjeru. Cijela Međunarodna zajednica je osudila referendum, čak ga nije podržao ni premijer Srbije. To je potpuno izolirani događaj koji je bio predstava sam za sebe, ali je nanio veliku političku štetu u BiH. Ta šteta je proizašla iz ničega, niko ne donosi korist osim Dodiku na izborima.”

Prilikom obilježavanja neustavnog Dana RS, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić je u cijelu ‘avanturu’ uveo i OS BiH?

Mladen Ivanić je nasjeo Dodikovoj politici pred izbore. Ivanić nije imao potpuno jasan stav na referendumu ali kada je vidio da bi moglo naškoditi njegovoj stranci i koaliciji, oni su se pridružili. Ali, to im je nanijelo mnogo veću štetu. Da bi dokazao to svoje srpstvo, da je veći Srbin od Dodika, napravio je to što je napravio s OS BiH 9. januara. To je besmislen potez, možda i najružniji u cijeloj priči o referendumu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.