Koliko nas je ovakvih: Sarajlija odbio podmititi ljekara

Vijesti 25. jan 201717:59 > 18:58
N1

BiH je i dalje među najkorumpiranijim državama u Evropi, pokazuje to novi indeks percepcije korupcije koji je objavljen danas. Osnovna žarišta - politička i pravosudna korupcija. A rame uz rame s korupcijom, ide i kršenje ljudskih prava građana, koji se ne usuđuju prijaviti koruptivne aktivnosti.

“Bio sam u situaciji da je jedan ljekar, ne direktno, ali je tražio mito, nakon što sam bio na nekim pregledima, snimanjima…Ne direktno ali je tražio mito”.

Ovaj građanin Sarajeva odlučio je da se odupre korupciji i ne pristane da podmiti ljekara. No, mnogi popuste pod pritiskom, kako bi dobili što bolji tretman kod ljekara ili kvalitetniju javnu uslugu. Ovakvi primjeri, ali i velike korupcijske afere BiH su, prema izvještaju Transparency Internationala (TI), svrstali u red najkorumpiranijih zemalja svijeta.

“Smatramo da je politička korupcija ključni problem, dakle kriminalne hobotnice koji drže zarobljenim institucionalni okvir u BiH i kao što vidimo, iz političke krize u političku krizu su spremni da žrtvuju stabilnost, institucionalni okvir, mir i građane kako bi zaštitili moć i nelegalno stečenu imovinu do koje su došli, prije svega, kroz korupciju”, tvrdi Srđan Blagovčanin, Transparency International.

Građani bi mogli uticati na smanjenje korupcije, smatraju analitičari, ali iz straha od represivnih mjera to ne čine. U prilog ovome govori i primjer direktora i radnika Tuzla Kvarca, koji su prijavili korupciju, zbog čega godinama ova firma nije mogla dobiti poslove.

“Ne postoji bilo kakav podsticaj da bi se građani upustili u jednu takvu avanturu. Oni koji su to uradili, a znamo za nekoliko slučajeva, jedako su tako doživjeli strašna šikaniranja na poslu. To su ljudi kojima su karijere uništene, tako da se zaista postavlja pitanje kako izaći iz ove situacije”, pita politički analitičar Adnan Huskić.

Rješenje bi moglo biti u pritisku koji bi evropske institucije, uz pritisak građana, civilnog društva i medija, izvršile na domaće političare, kažu u TI-u, koji je utvrdio da naša zemlja nije ostvarila nikakav napredak.

“Neznatno je poboljšana ocjena u odnosu na 2015. godinu, ali to je na nivou statističke greške, ne može se govoriti o bilo kojem napretku. Posebno kada gledamo čitavu listu, BiH je znači doživjela pad ako vidimo da ove godine ima više zemalja koje su uključene u analizu”, podsjeća Ivana Korajlić, Transparency International.

BiH je po indeksu percepcije korupcije dobila ocjenu 39 i zauzela 83. poziciju od 176 zemalja. Poziciju na listi analiziranih zemalja dijeli sa Albanijom, iza Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Lošije rangirane zemlje regiona su Makedonija, koja je zabilježila najveće nazadovanje na listi, te Kosovo. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.