Hoće li Bošnjaci izaći na izbore u Stocu?

Vijesti 17. feb 201717:03 > 18. feb 2017 07:56
N1

Salmir Kaplan, bivši kandidat za načelnika Općine Stolac na prekinutim izborima 2. oktobra prošle godine danas je u svojstvu svjedoka saslušan u SIPA-i i to zbog toga što je, kako je rekao za N1, podnio kaznenu prijavu protiv članova HDZ-a iz Stoca i dao materijalne dokaze.

Podsjetimo da je 2.oktobra prošle godine kada su održavani lokalni izbori, izborni proces prekinut u ovom gradu zbog niza incidenata. Danas, samo dva dana uoči ponovljenih izbora puno je nepoznanica, ali i napetosti.

Predizborni plakati u Stocu aktuelni su i nekoliko mjeseci nakon lokalnih izbora održanih u oktobru. Građani će u nedjelju moći birati između aktuelnog načelnika i kandidata HDZ-a Stjepana Boškovića i nezavisnog kandidata Mate Komšića. S obzirom na incidente koji su se dogodili na prošlim izborima, građani vjeruju da je pouka izvučena, te kako kažu strah od novih nereda ne postoji.

Pripreme za izbore teku planiranom dinamikom kažu u OIK. Ukupno bi trebalo glasati 11.404 birača, od toga 10.012 redovnih, 1.321 birač registrovan van BiH, 31 birač registrovan da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrovani da glasaju lično.

“Poduzimamo sve da se ovi izbori provedu u skladu sa izbornim zakonom, instrukcijom izborne komisije i svim podzakonskim aktima koji prate izborni proces. Mislim da su ovaj put stvoreni uslovi da se izbori održe u jednoj zaista demokratskoj, tolerantnoj atmosferi i da ćemo u tom pravcu završiti izbore”, kazao je Jozo Matić, predsjednik OIK Stolac.

U Inicijativi za Stolac poručuju da neće odustati od borbe. Optužuju HDZ da je svojevrsnim inženjeringom pokušao utjecati na izborne rezultate.

“Mi nemamo problem s tim ko će pobijediti, ako je pošteno. Ali problem s tim imaju gospoda iz HDZ-a. U Stocu za Bošnjake vrijedi princip 1 čovjek 1 glas, a za HDZ 1 čovjek – 7,8 glasova”, poručio je Salmir Kaplan, Inicijativa za Stolac.

Povodom najavljenog bojkota izbora, u HDZ-u smatraju da će Bošnjaci Stoca izaći na izbore i boriti se za vijećnike u Općinskom vijeću koji mogu biti značajan politički faktor.

“Znači svi građani Stoca će u nedjelju izaći na izbore i birati, jer ovo su demokratski izbori i niko nije prisiljen izaći na izbore. To što Inicijativa za Stolac pokušava uvući cijeli narod u neki bojkot to im neće uspjeti jer oni nemaju političku snagu da donesu političku odluku koju bi poštivao jedan narod u Općini Stolac”,  istakao je Stjepan Bošković, kandidat za načelnika.

Iz Zenice, ali i ostalih gradova BiH, stići će mnogi posmatrači kako bi nadgledali izborni dan.

Na svakom biračkom mjestu bit će prisutna osoba iz CIK-a kao i predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” koje će nadgledati, ali i pomoći da se izborni proces nesmetano odvija, dok će MUP HNK pratiti stanje sigurnosti kako bi izbori protekli bez incidenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.