Ekskluzivna ispovijest čelnika Bijelih šljemova za N1

Vijesti 13. mar 201721:31 > 21:32
N1

Dok spašavaju sirijske civile, svakodnevno nose "glavu u torbi". Nakon što pobunjenička područja u kojima djeluju pogode bombe, prvi su koji stižu na mjesto događaja. Do sada su spasili oko 80.000 života, kaže podatak na njihovoj zvaničnoj web stranici.

Za sirijsku civilnu odbranu ili “Bijele šljemove”, čuli smo još dva puta tokom ovogodišnje dodjele Oscara – prvi put kada je istoimeni kratkometražni dokumentarni film odnio zlatnog kipića zbog priče o herojima sa kacigama, i drugi put kada smo doznali da se na crvenom tepihu nisu pojavili glavni akteri ove priče – Khaled Khatib, kinematograf Bijelih šljemova i Raed Al Saleh, čelnik ove organizacije.

Zlatnog kipića primili su režiser Orlando von Einsiedel i producentica filma Joanna Natasegara. U noći dodjele Oscara, režiser je u kratkoj izjavi pojasnio da je Al Saleh bio zauzet spašavanjem života civila i da zato nije otputovao u SAD. Khaled Khatib, kinematograf, imao je validnu vizu, ali mu nije prihvaćen pasoš, pojasnio je Von Einsiedel. Čelnik Bijelih šljemova, Raed Al Saleh, bio je gost emisije N1 na 1. Pitali smo ga da pojasni prave razloge nepojavljivanja na ceremoniji dodjele Oscara.

“Nisam mogao otići zbog brojnih obaveza. Gospodin Khaled je zadržan na istanbulskom aerodromu, jer je imao problem sa otkazivanjem pasoša od strane režima. Njegov pasoš je bio otkazan od strane režima. To nema nikakve veze sa novim sankcijama koje je uveo predsjednik Trump”.

Nevladina organizacija Amnesty International također prepoznaje “Bijele šljemove” kao organizaciju koja spasava civile. Međutim, brojni mediji, uključujući i Russia Today, piše o tome da su “Bijeli šljemovi” zapravo teroristička organizacija, koja lažira snimke nakon napada u propagandne svrhe. Pitali smo Al Saleha kako gleda na ovakve optužbe i da li je na bilo koji način povezan sa sirijskim nasilničkim pobunjeničkim skupinama:

“Mi smo organizacija civilnog društva. Radimo u službi civila. Pomažemo žrtve, spašavamo ljude ispod ruševina, pomažemo djeci, pružamo hitnu pomoć, provodimo socijalne aktivnosti… Naravno da će Rusija kao neko ko vodi propagandu reći tako nešto da prikrije zločine ruske ili sirijske avijacije. Najbolji dokaz je to što smo dobili međunarodne nagrade na polju pomoći izbjeglicama, ostvarivanju ljudskih prava… Imao sam brojnih problema sa režimom, koji vrlo često upućuje prijetnje. Često avijacija napada na naše aktiviste. Među našim članstvom stradao je veliki broj ljudi. Imamo sirijsku strategiju gdje se napada ne samo naša organizacija, već i sva civilna zaštita…Najprije ide prvi napad avijacijom, a nakon 10 ili 15 minuta desi se drugi napad, gdje strada ogroman broj civila koji su pritekli u pomoć stradalima…”.

Pitali smo čelnika “Bijelih šljemova” kako je ova organizacija uopšte nastala:

“Nismo bili na početku revolucije protiv režima. Kada su se određeni dijelovi Sirije odvojili od teritorija pod kontrolom režima, trebali smo ljude koji su mogli pružiti pomoć onima pod ruševinama. Formirane su dvije radne jedinice i radili smo na pomoći civilima. Onda smo te ekipe obuhvatili u 10. mjesecu 2014. Onda je postignut dogovor da se napravi organizacija civilnog društva pod ovim nazivom – “Civilna zaštita Sirije”. Nakon nekoliko mjeseci, dobili smo ovaj naziv “Bijele kacige”, kao jedna prepoznatljiva forma našeg djelovanja. Organizacija ima preko 3 000 volontera, 120 centara. Spasili smo više od 85 000 ljudi i imamo oko 160 stradalih članova volontera.”

Al Saleh priča kako je sve postalo film:

“Proteklih godina bilo je neliko radova koji su dokumentovali šta to rade “Bijeli šljemovi”. Mnogo je radova koji su dokumentovali to što rade “Bijeli šljemovi”. Međutim, film o samim “Bijelim šljemovima” uradili su režiser Orlando i producentica Joanna”. Sav materijal smo snimali u jednom centru za obuku u Turskoj. Nakon toga smo prezentirali ovaj film na nagradu “Oscar” od 2016”.

Al Saleha smo pitali i kako vidi budućnost ratom razorene Sirije:

“Ne mogu iznijeti očekivanja. Postoje interesi velikih sila u Siriji. Ovo nije samo sukob između Sirijaca; imamo i velike države, a interes naroda se ugrožava zbog interesa velikih sila. Ono što zaista želimo je da se vratimo normalnom životu!”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.