Zakoni o porezu i doprinosima otežat će položaj bh. radnika

N1

Izmjene radnog zakonodavstva u svjetlu Reformske agende, problemi i posljedice sa kojima se radnici susreću bile su teme razgovora u Sarajevu Antonia Graziosija direktora Ureda Međunarodne organizacije rada u Budimpešti i predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH i Konfederacije sindikata BiH Ismeta Bajramovića.

Ponovljena je hitna potreba za efikasnim konsultacijama sa socijalnim partnerima i na državnom i na entitetskom nivou, jer će se tako osigurati, između ostalog, tripartitno vlasništvo nad strategijom za zapošljavanje da se realizuje sa sredstvima EU na nivou Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se složili da je neophodno da izvršne i zakonodavne vlasti uzmu u potpunosti u obzir stavove socijalnih partnera koji su usklađeni i dogovoreni u okviru Ekonomskog-socijalnog vijeća.

Razgovaralo se i o predloženim zakonima o porezu, doprinosima, štrajku koje SSSBiH smatra vrlo rigidnim, i koji će, ukoliko budu usvojeni, dodatno otežati položaj radnika i radnica u BiH.

Graziosi je obavijestio predsjednika Sindikata o Evropskom regionalnom sastanku Međunarodne organizacije rada koji će se održati u oktobru u Istanbulu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.