Kaplan: Situacija u SDA nije kao što mediji dramatiziraju

Vijesti 26. apr 201708:31 > 09:09
N1

Gost komentator naslova dnevne štampe u Novom danu bio je Salmir Kaplan, zastupnik u Federalnom parlamentu (SDA).

Jučer i danas zasijeda Federalni parlament, a o tome šta je u žiži sjednica, Kaplan je rekao: “Ova sjednica je malo i relaksiranija zato što su na dnevnom redu bili nacrti zakona koji će izazvati dosta pažnje javnosti. Radi se o porezu na dohodak, ali s obzirom da prolazi u nacrtu pa kada dođe u prijedlogu, tad će još više izazvati pozornosti. Također, jučerašnja deklaracija nije imala dovoljno ruku da uđe na dnevni red. Niko nije protiv deklaracije. Usvojen je zaključak da će vlada i resorna ministarstva vidjeti kako se mogu obezbijediti sredstva da se onda može to riješiti, da ne bi kao jučer došlo do blokiranja graničnog prelaza“.

Istakao je kako bi danas trebalo na sjednici da se nađe Zakon o PIO i izmjene i dopune Zakona o radu.

O tome da li postoji mogućnost da ne prođe zakon je rekao kako uvijek postoji ta mogućnost.

Da bi nešto prošlo mora imati 50 glasova, odnosno 57 ljudi i desi se nekad iz tehničkih razloga da fali tih sedam ljudi“, izjavio je Kaplan za N1.

Naveo je i da Federalni parlament ima većinu i funkcioniše.

O naslovu u dnevnim novinama da se SDA rasipa je komentarisao: “Mislim da to nije realan naslov. Trebao bi bit lud čovjek da kaže da nema problema, ima ih, kao što je bilo i prije kada su se vodila neka povjereništva. Sve se preživjelo i mislim da i sada nije tako kao što mediji dramatiziraju, ali postoji određenih problema“.

O zaduživanju vlada je istakao: “Apsolutno je da je nepopularno zaduživanje i to je problem i ko god kritizira zaduživanje donekle je u pravu ali treba gledati po kojoj se kamatnoj stopi zadužuje. Sjećam se kad sam bio u Federalnoj vladi, 2013/2014. godina, tada je cijela godišnja kamata trezorskih zapisa bila 0,96 posto a i tada se javio neko iz tadašnje opozicije koji se zaduživao po stopi od 11 posto. Ako se već mora zaduživati onda je bitno po kojoj kamati se zadužuje, a jako je bitno i zašto se zadužuju“.

Kaplan je u studiju N1 komentarisao i Zakon o akcizama.

Ja bih najviše volio da je gorivo 0,80 feninga, ali mi sad imamo jedan od tih puteva, odnosno Stolac-Neum i tiče se cijele države ta činjenica da nismo povezani s morem i tih 20 km obale koju imamo i mislim da se mora zadužiti da se taj put napravi. MMF se pojavio prije pola godine kao uslov da prođu akcize. Ako ne treba autoput nikome, onda ne treba ni meni, ali za 10 godina hoću da se zna zbog koga nije građeno. Ja lično volim da je 1,85 KM gorivo, ali ne smeta ako je 2 KM.  Gorivo je bilo 2 marke prije par mjeseci a prije par godina čak i 2,5 marke, a sad ne znam da je išta jeftinije zato što je gorivo jeftinije. Ne kažem da ide naglo na 2,5 marke, ali s 1,85 KM da ide na 2 KM zbog puta Stolac-Neum”, komentarisao je.

Niko u jednom mandatu nije pokrenuo i presijekao vrpcu za autoput, trebaju dva mandata i mi smo svjedoci da se to gleda usko stranački. Taj koji nam daje kredite je rekao da moramo dići cijene da dobijemo kredit“, dodao je za N1.

Naveo je i kako akcize postoje i sad i da je lako provjeriti sa Autocestama koliko vraćaju za autoput.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.