Hoyt Yee: Rusija odvraća ovaj region od njegovog mjesta u EU

Vijesti 12. maj 201718:10 > 18:23
N1

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je učestvovala u panel diskusiji na Forumu “To be Secure”, govoreći o temi “Rusija u jugoistočnoj Evropi – ponovno uspostavljanje uticaja?”.

Istakla je da „jasno definirani vanjski ciljevi, kao i njihovo provođenje direktno onemogućavaju bilo koje vanjske uticaje koji nisu u skladu s tim ciljevima“, pri čemu je pohvalila jasnu politiku otvorenih vrata NATO-a za zemlje JI Evrope što direktno podržava nastojanja BiH za skoro aktiviranje MAP-a, a u vezi sa čim u BiH postoji saglasnost.

Tokom panela ministrica Pendeš je istakla značaj ispunjavanja vanjskopolitičkih ciljeva BiH, a to su primarno integracije u evropske i evroatlantske strukture, što je jasno iskazano u Izjavi Predsjedništva BiH i Zakonu o odbrani BiH.

Također, naglasila je opredijeljenost za nastavak u angažiranosti za provođenje niza reformi u BiH, kao i važnost mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

Brian Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, danas se također obratio na panel diskusiji ocijenivši da je Rusija pojačala svoje mahinacije kako bi usporila približavanje Balkana Evropskoj uniji.

Pored ministrice Pendeš i Hoyta Yeeja u panel diskusiji su učestvovali i ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković, Nadezdha Arbatova iz Centra za evropske studije IMEMO iz Rusije, Janusz Bugajski iz Centra za analizu evropske politike CEPA iz SAD-a, te Paul Shwartz, istraživački analitičar CNA iz SAD-a.

Kroz dinamičnu diskusiju panelisti su iznosili svoje analize i viđenja jugoistočne Evrope koja se nalazi u sferi interesovanja Rusije, posljedice Brexita i potencijalne promjene u spoljnoj politici SAD-a, posljedice potencijalne krize EU na region jugoistočne Evrope i druga pitanja u okviru teme panela.

Sigurnosni Forum “To be Secure”- 2BS sa radom završava sutra, 13. maja, a dosadašnji rad Foruma obilježilo je mnogobrojno učešće visokih zvaničnika, istaknutih akademika i eksperata iz oblasti sigurnosne politike, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.