Porodice u okolini Srebrenice žive u drvenim kućama

Vijesti 19. maj 201718:24 > 18:51
N1

Samo devet kilometara od Srebrenice nalazi se Zeleni Jadar. Ovdje su u drvenim montažnim kućama, pet godina boravile porodice Kapić s osmero djece.

Takav život im je obezbijedila austrijska organizacija, sjeća se Melisa Kapić. Dočekala nas je ispred dvije nove betonske kuće, ovoga puta donacija Islamic Relief organizacije. 

Domaće vlasti, tek iz udobnosti automobila, prođu obližnjim putem. U dvorišta porodica Kapić, nisu ušli godinama.

“Kupili su nam samo zemlju kad smo došli, po pola duluma kako bi mogle montažne kućice stati. I više niko nije ni izlazio ni dolazio ni javljao se. Obećavali su svake godine biće, biće doći ćemo, napravit ćemo. Nikad niko ne dođe od tih vlasti od Opštine”, kazala je.

Emina, Ajna i Velida, ne samo da nemaju lutke, mobitele i sličnu naprednu tehnologiju, donedavno nisu imale kupatilo.

Zimi u kadi u tek jednoj prostoriji koliko je imala drvena montažna kuća, kupala se cijela porodica. Velida, najstarija od tri kćerke, kaže, voljela bi prostor za igranje ispred kuće, ali sada je sve mnogo lakše.

“Sad imamo svoju sobu, prije smo spavali u potkrovlju i stalno smo bili s mamom i ocem, a sada imamo svoju i sad smo mirniji”, kazala nam je Velida Kapić.

Istovremeno, u Opštini Srebrenica, borba za dva miliona maraka. Donacija Saudijskog fonda za razvoj. Milion za izgradnju stambenih objekata porodicama poput Kapića. Ali, ko će dospjeti na spisak?

Vlasti ne mogu da se dogovore.

Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica kaže: “Nije do nas. Nije do ovog rukovodstva. Taj projekat datira već dvije tri godine unazad, i mi smo sada došli u fazu da se to sve odradi – a ništa nije bilo ni započeto”.

Javni poziv za davno donirane milione tek jučer je zvanično objavljen. Komisije još nisu izašle na teren da procjenjuju situaciju. A rok koji su donatori dali vlastima da urade svoj dio posla, već je istekao.

I kada imaju priliku, da od tuđeg novca, pomognu porodicama poput Kapića, političari umjesto kuća, prave spiskove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.