Kako je spašena djevojka koju je ujeo poskok na Prenju

Vijesti 05. jun 201708:58 > 09:07
N1

O aktivnostima Federalne uprave Civilne Zaštite u jutarnjem programu N1 televizije govorili su Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne Zaštite i Sead Vrana šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava.

U nedjelju je na planini Prenj spašena djevojka koju je ujeo poskok. Član HGSS Dubrovnik pozvao je danas stanicu HGSS Čitluk-Međugorje te ih je obavijestio kako se nalazi na planini Prenj zajedno sa kolegicom iz Hrvatske koju je ugrizao poskok na planinskoj stazi prema vrhu Lupoglav.

To se desilo jučer kada smo dobili iz GSS iz Čitluka informaciju da je djevojka iz Dubrovnika bila na Prenju i prilikom šetnje ujeo je poskok. Situacija je bila poprilično teška, ona je već počela gubiti temperaturu. Jedna naša ekipa je krenula pješke, a tražili smo i pomoć helikoptera. Ekipa je sve pripremila i brzom intervencijom prebačena je u mostarsku bolnici gdje je spašena“, kazao je Solak.

Vrlo složen deminerski zadatak je iza Federalne Uprave Civilne Zaštite. Očišćena je lokacija “Put Gornja Drežnica-Karamanovi klanci” na tromeđi između Jablanice, Posušja i Mostara čime se uspostavila komunikacija sa mjestima Rakitno i Posušje i dalje prema Republici Hrvatskoj, kao i prema turističkoj destinaciji na Blidinju.

Izvodilo se na kamenitom području. Morali smo imati OS BiH s helikopterom za vrijeme deminiranja u slučaju povrede deminera. Veoma zahtjeva posao. Nakon uspješnog deminiranja predali smo put lokalnoj zajednici i već su krenuli s investicijom da se on asfaltira“, kazao je Solak.

U toku su akcije lociranja, prikupljanja i uništenja neeksplodiranih ubojitih sredstava u blizini planinarskih staza. Upućen je poziv za planinare i planinarske vodiče da prijave pronalazak NUS-a.

Posljednjih mjesec do dva, kako je krenula planinarska sezona imamo sve više informacija o pronalasku NUS-a. Uputili smo poziv planinarima da nam dostavljaju minimum informacija kako bismo mogli isplanirati akciju s ciljem uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava. Apelujemo na planinare da fotografišu NUS, jave nam lokaciju i vidno obilježe to mjesto kako bi lakše pronašli i uklonili NUS“, kazao je Vrana.

Solak je kazao da će o tome obavijestiti i kolege iz Republike Srpske da se pridruže akciji te istakao da imaju dobru saradnju

Koliki je problem nedostatak opreme kao što je “puška za uspavljivanje”? Dešavaju se slučajevi da životinje zalutaju u minska polja.

Vanredne situacije rješavaju se nevjerovatnom dovitljivošću naših ljudi na terenu. Za posljednjih 10 godina uklonili smo 102.000 komada NUS-a, to je 20-30 svaki dan. To je jako veliki broj. Veliko iskustvo stoji iza naših ljudi, pa i tamo gdje nam nedostaje opreme. U posljednje vrijeme dobijamo nove opreme, ali to ne ide brzinom kakvu bismo voljeli. Ali mi se snađemo i kada nam nedostaje opreme“, izjavio je Vrana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku