"Neka Dodik pozove Čovića na komemoraciju u Jasenovac"

Vijesti 21. jul 201713:49 > 13:59
Anadolija

Potpredsjednik SDS-a Drago Bundalo rekao je danas u kontekstu nedavnih dogovora lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića da je neprihvatljivo da hrvatski političari zastupaju interese i odlučuju o sudbini srpskog naroda u BiH.

Bundalo je u Banjaluci rekao da je to posebno neprihvaljivo za potkozarske opštine, koje graniče sa Hrvatskom, s obzirom na agresiju, stradanja, te negativna i bolna iskustva stanovništva sa hrvatskim snagama u proteklim ratovima.

“Interese Srba treba da zastupaju izabrani srpski predstavnici na svim nivoima vlasti u BiH. Milorad Dodik i Dragan Čović treba da sarađuju i dogovoraju određene stvari, a ne da lične interese prelamaju preko politike”, rekao je Bundalo na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Član Glavnog odbora SDS-a Vladimir Marin je podsjetio da je 1995. godine izvršena klasična i snažna agresija Vojske Hrvatske na sjeverne opštine, te da je samo u Kozarskoj Dubici poginulo 54 civila, 44 vojnika i šest pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Član Glavnog odbora SDS-a Mirko Samardžija rekao je da entitetski predsjednik Milorad Dodik, kao lider SNSD-a, stvara politički savez sa HDZ-om BiH i teži da Srbe u državnim institucijama zastupaju Hrvati.

Srna

“To je nepojmljivo s obzirom na štete i patnje koje su zapadnokrajiške opštine preživjele u Drugom svjetskom i proteklom ratu”, kaže Samardžija, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Gradiška.

On je pozvao predsjednika SNSD-a da pozove Dragana Čovića na komemoraciju jasenovačkim žrtavama, kako bi lider HDZ-a BiH time priznao ustaški zločin.

Samardžija je pitao Dodika da li će žrtvovati cjelovitost RS-a, s obzirom da bi, prema nekim planovima, u okviru stvaranja trećeg ili hrvatskog entiteta bila i Posavina.

Na konferenciji za novinare je istaknuto da RS treba da restrukturiše ukupni dug koji iznosi 57 posto BDP-a, te da se tekuća likvidnost u entitetu poboljšava.

“Sljedeće godine će na otplatu duga ići blizu milijardu KM. Radovalo bi me da se krediti prolongiraju na duže rokove što bi malo povećalo kamatu, ali i tekuću likvidnost. Vidimo da je RS nelikvidna, jer se kasni sa isplatom niza obaveza”, rekao je Drago Bundalo.

Na pitanje novinara da li Vlada pretjeruje sa kupovinom skupih službenih vozila, Bundalo je rekao da takva vozila treba kupovati ako je to opravdano, te da bi cijene mogle biti realnije.

Na pitanje kakav je status Saše Lazića u SDS-u u Gradišci, Mirko Samardžija je rekao da je to “završena priča”.

“On je imao zakonski rok po statutu da uloži žalbu nakon što je isključen, ali to nije učinio”, rekao je Samardžija i dodao da je Đorđo Krčmar i dalje u SDS-u i da nije sankcionisan.

On je rekao da će konstituisanje Opštinskog odbora SDS-a Gradiška biti obavljeno nakon godišnjih odmora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.