Reakcija na takse: Isplati li se izvoziti voće u Hrvatsku

Vijesti 09. aug 201717:23 > 18:29
N1

Prevoznici iz Republike Srpske zaustavili su izvoz ka Hrvatskoj jer poljoprivrednici ne utovaraju robu do okončanja trgovinskog spora između BiH i Hrvatske zbog jednostranog povećanja taksi zapadnog susjeda.

Nema računice za poljoprivrednike po ovim taksama izvoziti u Hrvatsku. Već pet dana kažu prevoznici niko ne tovari voće i povrće u hladnjače.

Mi imamo takve informacije od prevoznika koje rade transport voća i povrća u hladnjačama da ni jedna hladnjača nije izašla iz BiH u proteklih 4-5 dana“, izjavio je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS.

Bh. javnost i ekonomisti već su mjere Hrvatske ocijenili siledžijskim, te najavili početak trgovinskog rata.

Ne bude li se korekcija izvršila od strane Hrvatske vlade i Ministarstva u roku od 24 sata, mislim da rat počinje“, naglasio je ekonomista Zoran Pavlović.

No, za rat je potrebno dvoje, a Bosna i Hercegovina ratovati neće.

Na blokade odgovaraju intenzivnim razgovorima, koje vodi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović koji očekuje izmjenu Pravilnika najkasnije do petka.

U Evropskoj komisiji su nam rekli da se oni neće baviti pitanjem visine cijene, da je to u nadležnosti svake od zemalja, cjenovnici su različiti, ali insistira se na onome što sam ja rekao – na jedinstvenoj cijeni za treće zemlje i za sve unutar Hrvatske“, rekao je Šarović.

Premijerka RS Željka Cvijanović apelovala je na uvođenje recipročnih mjera komšijama preko Save.

Jedina zemlja regiona koja je tako regovala je Srbija na čijoj granici je zaustavljeno 230 tona lako kvarljive robe iz Hrvatske, zbog dodatnih inspekcijskih kontrola.

Mi očekujemo prijedlog hrvatske strane tokom dana ili sutra novog pravilnika. Vjerujem da će on biti značajnije izmijenjen“, istakao je Rasim Ljajić, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije.

Mirovni pregovori koje vode resorni ministri, ne tješe domaće voćare i povrtlare. Do kraja izvozne sezone za njihovu robu ostalo je maksimalno 10 dana. Kažu da su komšije u ovih pet dana već postigle svoj cilj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.