22 godine od prizora koji se ne zaboravlja: Markale

Vijesti 28. aug 201718:36 > 18:48
N1

Na današnji dan 1995. godine od granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na Gradsku tržnicu stradalo je 43, a ranjena su 84 građanina Sarajeva.

Ovaj zločin dogodio se godinu i po dana nakon što su, gotovo na istom mjestu, granate sa položaja vojske RS ubile 68, a ranile 144 osobe. Mnoge delegacije i danas su položile cvijeće na mjesto stradanja građana Sarajeva koji su došli na Tržnicu kako bi kupili hranu.

Dika Lončar je tog 28. augusta izgubila brata Muhameda. Imao je 40 godina, a na tržnicu je daošao kako bi kupio hranu. Njegov život prekinula je granata ispaljena sa položaja VRS. Dika svake godine položi suncokrete na mjestu stradanja njenog brata jer je kako kaže najviše volio suncokrete i žute ruže.

“Imao je radnu obavezu, pošao je u Semberiju da kupi nešto da jede , išli su na teren u Mostar. Tu je pala granata, jedna, druga pogodila ga u leđa i u glavu geler.”

Damir Malagić je te 95. imao 15 godina i prodavao je svijeće u tržnici. Sjeća se da je iz Tržnice ispratio dvojicu drugova Daria i Adnana sa kojima je tog dana i posljednji put razgovarao.

“Pala je granata, obadvojicu ih je ubila. Ja sam tu bio tri , četiri metra , bacila me je detonacija, pao sam, ustao da vidim šta se dešava, izašao sam pred vrata, imao sam šta da vidim , ljudi su ležali ruku, nogu, svega, obadvojica su mi drugova poginula na licu mjesta.”

I Džano Avdić je svjedok masakra. Ono što je vidio nikada neće zaboraviti.

“Na onim stepenicama kad sam trebao da uđem, čula se eksplozija, čuo sam i vrisku, lom, pošao sam da vidim šta je vidio sam ovdje, ne mogu da opišem šta sam vidio, teško, teško, teško opisivo.”

Mnogi su tog dana izgubili očeve, majke, braću , sestre , prijatelje, komšije. 43 građana Sarajeva je izgubilo život, više od 80 ranjeno.

Senida Karović iz Unije civilnih žrtava rata KS je izjavila: “Poslije masakra 28. augusta , uslijedili su NATO napadi na agresorske položaje oko Sarajeva, što znači da svi građani Sarajeva bez obzira da li su izgubili nekoga ili ne, da li su ranjeni ili ne trebaju ovo mjesto da slave kao početak mira .”

Ovaj zločin dogodio se godinu i po dana nakon što su, gotovo na istom mjestu, granate ubile 68, a ranile 144 osobe. Za ove zločine Međunarodni sud u Haagu osudio je visoke oficire Vojske Republike Srpske, Stanislava Galića na doživotni zatvor, a Dragomira Miloševića na 29 godina.

22 godne od masakra Sarajevo je grad koji nastavlja da živi ali i da se sjeća stradalih. Svake godine sa ovog mjesta se pošalje poruka da se ne zaboravi i nikada i nokome ne ponovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.