Kratki rukavi ili suknje uskoro zabranjeni u NSRS?

Vijesti 09. sep 201717:08 > 17:13
N1

Nekoliko puta se do sada pokušao uvesti Kodeks ponašanja u Narodnoj skupštini RS. Sada se otišlo korak dalje, usaglašen je prijedlog Kodeksa o kojem bi se trebalo raspravljati na sjednici 12. septembra. Tekst podržali i vlast i opozicija, a formiraće se i etički odbor koji će pratiti primjenu.

“Oćeš da te ja bubnem torbom?”…”Ko si mi ti da polemišem s tobom? Ti si kao narodni poslanik?”…”Iz njega viri baja i kabadahija”…

Pokušaj da se stavi tačka na nered, neprimjeren dijalog, uvrede, prijetnje ali i neprikladno oblačenje jeste Kodeks o ponašanju u Narodnoj skupštini.

“Teže povrede Kodeksa su narušavanje toka sjednice i reda u sali, korištenje riječi i izraza koje omalovažavaju drugoga i drugačijeg, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet Narodne skupštine, te podstiču na mržnju i nasilje, kao i ispoljavanje mržnje prema drugačijoj rasi, naciji, vjeroispovijesti, polu”, objašnjava Marko Aćić, generalni sekretar NSRS.

Kratki rukavi ili suknje, jarke boje, sandale… predstavljale bi lakšu povredu kodeksa ali ukoliko se ponove dva puta u jednoj godini postaju teža.

Ovo bi se odnosilo na ponašanje poslanika i gostiju. Međutim sankcionisati ovakvo ponašanje moguće je jedino kod parlamentaraca jer je predviđeno da kazna iznosi 20 posto od plate, odnosno paušala ukoliko su zaposleni negdje drugo.

Osobe koje obavljaju javnu funkciju trebale bi njegovati politički korektan govor i bez opomena ili prijetnji novčanom kaznom, mišljenja su u Helsinškom parlamentu građana Banjaluke, no to do sada nije bio slučaj.

“Očigledno treba čim postoji takva inicijativa. A i praksa nam govori da naši političari zloupotrebljavaju javni prostor”, tvrdi Dragana Dardić, Helsinški paralment građana Banjaluke.

U trci za političkim poenima odavno ne biraju sredstva, stav je građana.

Da se probudi interes narodnih poslanika za kulturu pokušalo se i nesvakidašnjom ekskurzijom u aprilu prošle godine. NS je odlučila da organizuje posjetu Narodnom pozorištu RS kada je kupljeno 80 karata za predstavu “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića. No, nikada više ovaj izlet nije ponovljen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.