Presuda 13. februara po tužbi bošnjačke djece iz Vrbanjaca

Vijesti 28. jan 201512:47 > 12:51
N1

Advokat djece iz Vrbanjaca Haris Kaniža potvrdio je danas da će 13. februara biti izrečena presuda po tužbi bošnjačke djece i roditelja iz Vrbanjaca kod Kotor Varoša protiv Osnovne škole "Sveti Sava“ u Kotor Varošu i RS-a za diskriminaciju, jer im nije omogućeno da izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

Kaniža očekuje pozitivan ishod ovog postupka.

“Dokazali smo i osnovanost i blagovremnost naše tužbe i tužbenog zahtjeva”, naglasio je on.

Kaniža je potvrdio da je danas u Osnovnom sudu u Kotor Varošu održano ročište za glavnu raspravu, a kao svjedoci nisu se pojavili bivši ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija i federalni resorni ministar Damir Mašić, iz opravdanih razloga.

Tuženi su odustali od salušanja ovih svjedoka, potvrdio je Kaniža te precizirao da su izvedeni materijalni dokazi i data završna izlaganja.

Treba podsjetiti da je Okružni sud u Banjoj Luci u oktobru prošle godine donio rješenje kojim je uvažio žalbu djece iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole “Sveti Sava“ u Kotor Varošu i RS-a te ukinuo prvostepeno rješenje kojim je njihova tužba bila odbačena kao neblagovremena.

Prvostepeni sud je već utvrdio da je bilo diskriminacije bošnjačke djece u toj školi i da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je u rješenju Osnovnog suda u Kotor Varošu od 2. jula 2014. bilo navedeno da je tužba podnijeta neblagovremeno.

Potom je drugostepeni Okružni sud potvrdio navode o diskriminaciji, potvrdio da djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je po njihovoj žalbi usvojio i stav da je tužba blagovremena i da se radi o kontinuiranoj povredi prava bošnjačke djece.

Banjalučki Okružni sud nije tada mogao da preinači prvostepenu presudu, već ju je ukinuo i sve vratio na ponovni postupak, koji je i proveden.

Bošnjačka djeca u Vrbanjcima trenutno idu na instruktivnu nastavu, a, po nezvaničnim informacijama,  Osnovna škola u Kotor Varošu je pokrenula ponovo prekršajne prijave protiv roditelja bošnjačke djece.

U prošloj školskoj godini zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika u nastavni proces, bošnjački učenici iz Vrbanjaca nisu išli na nastavu i izgubili su godinu, ali njihovi roditelji ne odustaju od borbe za njihova zakonska prava.