Vujošević: Rusija je veliki favorit, ali…

Vijesti 21. nov 201714:38 > 14:41
Anadoliija

Duško Vujošević, selektor košarkaške reprezentacije BiH danas je naglasio da je Rusija veliki favorit, bez obzira što u Sarajevo dolazi bez nekoliko važnih igrača, ali da je u sportu sve moguće, te da će pokušati borbenošću i velikom želju prevazići sami sebe i izvući što više.

Vujošević smatra da to što Rusija dolazi bez nekolicine izuzetno kvalitetnih, među kojima i Alexey Shved, nije nikakva velika prednost za BiH i da ne treba stvarati previše optimističnu atmosferu.

“Svi treneri se nalazimo u veoma čudnoj situaciji, jer praktično svako ko veruje u neki rad i da je dobar trening način pokazivanja spremnosti da se dobije utakmica i kontinuitet određena garancija koliko se može, svi smo u situaciji da ne možemo da radimo svoj posao. Zbog odnosa NBA prema evropskoj košarci, zatim Eurolige i FIBA-e došlo je vreme da se važne utakmice igraju sa četiri dana priprema. Nastupamo sa praktično novim timom u odnosu na onaj letos, tako da se taj rad svodi na nešto što je apsurdno. Lionel Messi mora da igra za Argentinu, a nije manja zvezda od Jusufa Nurkića ili Timofeya Mozgova“, priča Vujošević.

Na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu u Kini 2019. godine BiH je dobila jednu od najjačih evropskih reprezentacija, zvanično četvrtu na Starom kontinentu.

“Naravno, da ćemo da se borimo, ali od tri drveta ne vidimo šumu. Stvaranje nerealnog optimizma je nešto što mi jako smeta. Optimizam nije karakteristika neke duboke spoznaje. Uvek sam bio skeptik i radnik. Sada u ovom vremenu koje imamo za rad skepsa se povećava, ali smatram lepom prilikom za sve ove momke što smo stigli u ovaj krug kvalifikacija i što Sarajevo ima priliku da organizuje veliku utakmicu. Rusija je naravno favorit i naravno da ćemo mi pokušati prevazići objektivne mogućnosti i uraditi što više. U košarci je skok jako važan, ali da bi dobro igrao moraš da budeš na zemlji. Svet se ne završava, a ni košarka u Bosni, nakon poraza ili pobede u ovoj utakmici“, naglasio je Vujošević.

Selektor bh. tima dodaje da su igrači na okupljanje došli puni entuzijazma i želje da igraju za reprezentaciju.

“Na treninzima su, iako su to samo dva ili tri, pokazali pravi odnos. Imali smo problem, jer se Obrad Tomić povredio. Nije ozbiljna povreda, ali ga eliminiše za ovu utakmicu. Sigurno je da ćemo dati svoj maksimum“, kazao je Vujošević, te dodao da su u sporta moguća iznenađenja, pa tako i da BiH u petak dobije Rusiju.

Elmedin Kikanović, košarkaš Monaca i kapiten bh. reprezentacije kaže da je novi sistem kvalifikacija za njega pomalo čudan, ali da će se potruditi da se zajedno sa saigračima prilagodi novonastaloj situaciji.

Situacija je specifična kako za trenere, tako i za nas igrače. Prvi put u ovakvom sistemu kvalifikacija. Ranije smo provodili 35-40 dana na pripremama, igrali šest do osam prijateljskih utakmica i tek onda zvanične. No, svima je isto. Prvi utisci su da su svi igrači došli motivisani i da svi pokazuju dobar odnos prema treningu. Naš zadatak je da usvojimo sve zahtjeve koje pred nas stavi stručni štab. Prvi protivnik nam je Rusija, četvrta reprezentacija u Evropi, koja će imati sedam ili osam igrača koji su već igrali na velikim takmičenjima. Igramo protiv jako ozbiljne reprezentacije koja je godinama u sistemu selektora Sergeya Bazarevicha. Čak su se dogovorili da CSKA i Khimki puste neke igrače, a ostali dolaze iz najjačih ruskih klubova. Nadam se da uz maksimalan angažman možemo do pozitivnog rezultata“, kazao je Kikanović.

Talentovani Džanan Musa i velika nada bh. košarke pozvao je navijače da ispune tribine dvorane “Mirze Delibašić“, za koje kaže da bi mogli biti ključni favkotr u susretu sa favorizovanim Rusima.

“Za nas je sezona još uvijek u toku, ali smo odlučili da dođemo. Dosta smo motivisani za ove dvije utakmice. Neće nedostajati želje i borbenosti u obje utakmice. Rusija je veliki favorit, ali imamo svoje šanse u toj utakmici i nadam se da ćemo ih znati iskoristiti. Nije dovoljno vremena za pripreme, ali šta je tu je. Naše je da sprovedem sve što selektor od nas traži“, kratak je bio košarkaš zagrebačke Cedevite.

Vrijedi spomenuti da su Arif Kulić, generalni direktor Sarajevo osiguranja i Sejo Bukva, potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH potpisali ugovor o saradnji.

Susret prvog kola grupe “E“ kvalifikacija za SP između BiH i Rusije igraće se 24. novembra u dvorani “Mirza Delibašić“ s početkom u 18.45 sati. U drugom duelu istog dana u Antwerpenu sastaće se Belgija i Francuska. Tri dana nakon ogleda Rusima u drugom kolu bh. košarkaše čeka izuzetno teško gostovanje kod Francuza.

Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija