SDP-a i DF-a pozivaju Mušića da zakaže vanredne sjednice

Vijesti 30. nov 201712:52 > 12:55
N1

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) saopćila je danas da Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić "nastavlja s kršenjem Poslovnika o radu Predstavničkog doma, što je jednako kršenju Ustava FBiH, prema sudskoj praksi Ustavnog suda FBiH".

SDPBiH navodi da je Mušić odbio u roku predviđenim Poslovnikom sazvati sjednicu na kojoj bi se razmatrao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

“Pozivamo Mušića da javnosti objasni zašto i u čijem interesu krši Poslovnik i sprječava razmatranje jednog ovako važnog zakona, čiji je cilj očuvanje demokratskog poretka u BiH,  kroz osiguranje provedbe izbornih rezultata.

Predsjedavajućem Mušiću do sada smo uputili zahtjev s kvalifikovanim brojem potpisa za održavanje tri vanredne sjednice ovog zakonodavnog tijela. Tražili smo da se na tim sjednicama raspravlja o stanju u cjelokupnoj boračkoj populaciji sa posebnim fokusom na demobilisane borce u Federaciji BiH, stanju u obrazovnom sistemu kao i razmatranje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH”, navodi SDPBiH. 

Iako je, kaže se dalje u saopćenju SDPBiH, od nekih od ovih zahtjeva prošlo skoro pola godine, a rok za zakazivanje vanredne sjednice je 14 dana od primanja zahtjeva, predsjedavajući Mušić to još uvijek nije učinio.

“Time je potpuno svjesno prekršio, ali i dalje krši Poslovnik o radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH”. smatraju iz SDP-a BiH. 

Podsjećaju da, u skladu s Poslovnikom o radu Parlamenta, nakon što zaprimi zahtjev za održavanjem vanredne sjednice sa 20 ili više potpisa poslanika, predsjedavajući je obavezan takvu sjednicu sazvati u roku od 14 dana.

“Dakle, on nema nikakvo diskreciono pravo da takve zahtjeve razmatra, a pogotovo odgađa. Očito je da ovakvim nezakonitim ponašanjem predsjedavajući Mušić, ne samo da ignoriše valjane zahtjeve poslanika, nego i pokazuje da njega i SDA i njihove koalicione partnere zapravo ne interesuju niti borci, niti obrazovanje, niti uređenje izbornog sistema u Federaciji BiH”, ističu iz SDP-a. 

Klubovi poslanika SDP-a BiH i DF-a u Predstavničkom Domu Parlamenta FBiH još jednom pozivaju Mušića da hitno zakaže pomenute vanredne sjednice kako bi se ove važne teme raspravile.

“Ukoliko to ne uradi u skladu s Poslovnikom, očekujemo da to urade njegovi zamjenici iz HDZ-a i SBB-a, a ako to ni oni ne učine, onda će Klubovi SDP-a i DF-a sami sazvati sjednice, u skladu sa odredbama Poslovnika koji to omogućava – poručili su iz SDP-a BiH”, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću te političke partije.