Inspekcija u Sarajevu| Opasna bakterija pronađena u mesu

Vijesti 21. dec 201713:16 > 13:28
N1

Na tržnici Markale za laboratorijsku analizu jučer je uzeto 108 briseva i uzoraka proizvoda životinjskog porijekla, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

”U postupku inspekcijskog nadzora zdravstveno-higijenske ispravnosti proizvoda animalnog porijekla u prometu i proizvodnji pet kantonalnih veterinarskih inspektora jučer (srijeda) su na gradskoj tržnici “Markale” na laboratorijsku analizu uzeli 108 uzoraka suhomesnatih proizvoda (suho meso i sudžuk), mliječnih proizvoda (kiselo mlijeko, pavlaka, sir i kajmak), kao i briseva radnih površina, ambalaže i ruku trgovaca. Po završetku nadzora uzorci su dostavljeni Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koji će u narednih nekoliko dana provesti potrebna laboratorijska ispitivanja, saopšteno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

“Kako smo ranije najavili, prema Planu službenog uzorkovanja za 2017. godinu kantonalni veterinarski inspektori su u drugoj polovini novembra, u 30 registriranih objekata na području Kantona Sarajevo, za laboratorijsku analizu uzeli 131 uzorak proizvoda životinjskog porijekla, sirovina, vode, te površina u kontaktu s hranom i ambalaže. Nadzori su izvršeni u 15 objekta za preradu mesa, devet klaonica, pet objekta za preradu mlijeka i jednom pakirnom centru za jaja”, navodi se u saopćenju.

Nezadovoljavajući rezultati laboratorijskih ispitivanja utvrđeni su u 14 objekata, odnosno kod 26 uzoraka, što procentualno iznosi 19,85%.

”Od navedenog broja spornih uzoraka 50% se odnosi na prisustvo bakterije Listerie m, koja je pronađena u 13 uzoraka mesnih prerađevina. Ostali neusklađeni rezultati dobijeni su ispitivanjem uzoraka sirovog mlijeka i proizvoda od mlijeka, vode, te uzetih briseva. Kod tih uzoraka je utvrđen povećan broj bakterija (aerobnih mezofilnih i eneterobakterija) u odnosu na propisane referentne vrijednosti. S obzirom da nezadovoljavajući rezultati laboratorijskih ispitivanja upućuju na nehigijensku manipulaciju sirovinama i proizvodima životinjskog porijekla, inspektori su protiv navedenog broja subjekata poduzeli prekršajne i upravne mjere u skladu sa materijalnim propisima iz nadležnosti veterinarske inspekcije. U svim objektima u kojima su utvrđeni nezadovoljavajući rezultati, do kraja decembra 2017.godine, veterinarska inspekcija će ponovo izvršiti ciljano uzorkovanje, radi provjere sistema njihovih internih kontrola. U slučaju ponovljenih nezadovoljavajućih rezultata izreći će strožije novčane kazne i po potrebi obustaviti proizvodnju”, saopćeno je.

U međuvremenu, nadzori kantonalnih inspketora koji se realiziraju prema Službenom planu uzorkovanja za 2017. godinu, biće nastavljeni i u ostalim registriranim subjektima u poslovanju hranom na području KS.

N1
N1
N1