Ključna godina za BiH i regiju

Vijesti 02. jan 201817:39 > 19:00
N1

Ova godina biće ključna za Zapadni Balkana. Barem sudeći prema izjavama visokih dužnosnika EU. Na poruke iz Brisela da je vrijeme da se reforme nastave, prvi čovjek Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić odgovara: odgovori na upitnik EK biće poslani u Brisel u januaru.

2018. godina biće ključna za Zapadni Balkan. Objavila je to visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federica Mogherini, na svom blogu.

“Ovo nije bila laka godina za Balkan. Posjetila sam šest prestonica regije u nekom od najtežih momenata – u nekim slučajevima, momentu duboke političke krize. Danas, zahvaljujući odvažnim odlukama i velikom poslu koji smo zajedno uradili, većina ovih kriza je riješena. Put prema reformama je ponovno krenuo, iako ima još puno posla, a kompas evropskih integracija pokazuje taj put. 2018. će biti ključna godina da se ovaj put učvrsti i učini nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za regiju, već i za cijelu Evropu”, piše Mogherini.

Da će 2018. biti jako važna za evropske integracije zemalja regiona na Twitteru je objavio i evropski komesar za proširenje, Johannes Hahn. Hahn je ocijenio da je protekla godina bila puna izazova, te se zahvalio partnerima u bližem i daljem susjedstvu za saradnju tokom 2017. godine.

Za to vrijeme, prvi čovjek Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ističe da će dinamika pristupa EU zavisiti od naše posvećenosti evropskim integracijama.

“Ako Bog da, u januaru mi ćemo predati upitnik, a poslije toga slijedi zaista faza angažmana u smislu lobiranja da se procedure poslije predaje upitnika završe što prije kako bismo se maksimalno približili ili čak i dobili kandidatski status”, navodi Zvizdić.

Kandidatski status nije najvažniji, smatra direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH Lejla Ramić-Mesihović. Kaže, to je mnogo više prilika za ljude na terenu, poljoprivrednike u prvom redu.

“Nije kandidatski status sam za sebe. Mi se zapravo borimo da priđemo tim pretpristupnim i pristupnim sredstvima na koja bismo stekli malo više prava. Nama bi se otvorio IPARD, znači direktno u džep pare poljoprivrednicima, ukoliko odradimo neke stvari iz ruralnog razvoja kako treba”, objašnjava Ramić-Mesihović.

U tako svijetlu budućnost u 2018. godini, koja je i izborna, sa skepsom gleda i psiholog Srđan Puhalo.

“Blagostanje kreće već za par dana, vrhunac očekujem negdje tamo u oktobru, ali moramo stisnuti zube, zasukati rukave i početi lagano trošiti te kredite i tu svijetlu budućnost koju nam obećavaju”, poručuje Puhalo.

Omjer želja i težnji domaćih i obaveza koje ističu zvaničnici iz Brisela, najbolje će pokazati Strategija za proširenje EU, koja bi trebalo da bude izrađena na proljeće. Predsjedavajući Zvizdić već sada je poručio: BiH će u tom dokumentu biti pozicionirana u skladu sa izvršenim obavezama.