Sarajevska sudnica premala za sve optužene

Vijesti 04. jan 201817:19 > 17:25
N1

26 optuženih u predmetu Pravda - izjasnilo se da nisu krivi. Prvooptuženi, Alija Delimustafić, kojem se na teret stavlja da je rukovodio organizovanom kriminalnom grupom koja je počinila niz krivičnih djela, danas se nije izjašnjavao.

Sudnica prepuna. No, svi optuženi nisu prisutni. Tek njih 27. A ukupno ih je 46. Fizičkih i pravnih lica. Prisutni ne žele da ih se snima. Optuženi su za niz koruptivnih krivičnih djela.

“Ja ću vas podsjetiti da je Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu u predmetu Pravda protiv 38 fizičkih i osam pravnih lica zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivitvorenje isprave, prevara i pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela”, kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Među optuženima – sutkinja, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora državne Agencije za forenzička ispitivanja, općnski službenici, kuriri, direktori firmi. Kako su više puta u Tužilaštvu isticali -ovo je primjer sistemske korupcije. Prvooptuženi – Alija Delimustafić je, prema navodima optužnice – u periodu 2009. – 2016. organizovao kriminalnu grupu koja je nezakonito knjižila nekretnine umrlih osoba na članove organizacije i rodbinu – potom ih sklapanjem ugovora prodavali trećim licima. Nezakonito stečena korist, oko 10 miliona maraka, tvrdi Tužilaštvo. S druge strane – odbrana kaže, ovako komplikovana optužnica, nema šanse za uspjeh.

“Moja branjenica je optužena da je počinila krivično djelo zoupotrebe položaja iako 20 godina nigdje ne radi u instituciji državnoj žena privatno radi, a optužena za zloupotrebu položaja, Karić tužilac kojeg ja također zastupam bio je skoro pet mjeseci u pritvoru interesantno da od četiri tačke koje su mu tada stavljali na teret kao pritvor tri nema u optužnici”, kazao je Senad Bilić, branilac.

Osim optuženih, osumnjičeno je još sedam osoba. No, u bjekstvu su. Među njima bivša sutkinja sarajevskog Općinskog suda, Lejla Fazlagić. Hrvatska je nikada nije izručila sarajevskom pravosuđu. Nakon što je pušten iz pritvora, i Juso Šrijelj je u bjekstvu. isto je pokušao i s prvoosumnjičeni Delimustafić. S nekoliko pasoša, na nekoliko drugačijih imena – krenuo je put Hrvatske. No, plan mu nije uspio.

“Mogu samo reći da je jučer uistinu uhićen državljanin BiH s inicijalima A. D. temeljem međunarodne tjeralice”, kazao je Vlaho Orepić, bivši ministar unutarnjih poslova RH 22. 12. 2016.

Danas se Delimustafić nalazi u sarajevskoj pritvorskoj jedinici. Čeka suđenje. Glavni pretres zakazan je za dva mjeseca.