"Rudnici su u minusu jer se nije sprovela reorganizacija"

Vijesti 12. jan 201817:07 > 17:58
N1

Rudari, RMU Zenica koji su trebali da oodu u penziju nakon što su stekli uslove za to, štrajkovali su glađu u nekadanjem Domu rudara u Zenici.

Na ovaj korak su se odlučili nakon što nakon sastanka koji su imali sa resornim ministrom Nerminom Džindićem u decembru, nisu ispunjeni njihovi zahtjevi, da im se uplate doprinosi od 2009-2017 godine, kada su i stekli uslov za penziju. Vlada FBiH je danas na hitnoj sjednici, odobrila sredstva kako bi se omogućio početak isplate penzija, ali i spriječile neželjene posljedice.

O ovoj temi, ali i drugim problemima u ovom sektoru u emisiji Dan uživo govorio je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Rudari su se očjnički odlučili na ovaj korak, Vlada reagovala. Je li moralo doći do ovoga, ako su postojala sredstva?

Zahtjev Rudnika Zenica je nama došao sredinom decembra. Nakon toga sam upriličio sastanak sa nekoliko rudara, razgovarao sa njima i saslušao svu problematiku. Tražio sam cjelokupnu informaciju od Elektroprivrede i gospodina Ikanovića i dobio informaciju u kojoj imamo 258 radnika rudnika u FBiH koji su stekli uslove za odlazak u penziju, ali im nije uvezan staž i nisu im plaćeni doprinosi za neke periode. Razgovarao sam sa rudarima iz Zenice i dogovorili smo da ćemo njihov prijedlog razmotriti ako Vlada odluči i riješiti jedno od pitanja. Elektroprivreda mora riješavati pitanje uvezivanja radnog staža“, kazao je gost Dana uživo.

On je istakao da je Vlada danas ubrzala korak.

Zamolili smo ministre i Ured zakonodavstva da nam dostave mišljenja, sazvali sjednicu i rješili problem.”

U istom dopisu stoji da se odustalo od realizacije investicione faze za sedam rudnika uglja u FBiH u visini od 320 miliona KM u vremenskom periodu od 2016-2018, a usvojeni plan dokapitalizacije kaže da da će se u vremenskkom periodu do 2020. izvršiti dokapitalizacija sedam rudnika u visini od 55 miliona KM, tako da se za planiranih 320 miliona KM u već isteklom periodu, moglo očekivati realizacija oko 120 miliona KM. I ovo je izazvalo nezadovoljstvo u svim rudnicima.

Radi se jednom procesu koji je išao sporo. Od 360 miliona u početku krajem 2015. do sada je realizovano 38%, zavisno od rudnika do rudnika. U Kakanj i Zenicu je investirano dva čela koja nose većinu investicije. Stopostotonu investiciju su omele procedure javne nabavke, a drugi problem je nefunkcionisanje između uprava rudnika i Elektroprivrede, konkretno rudnika Kreka“, odgovorio je Džindić i dodao da do kraja godine očekuje da svi rudnici plaćaju sve poreze i doprinose.

Glavna zamjerka rudara je što je cijena uglja mala, 54 KM po toni, govorimo o isporuci uglja za električnu energiju. Je li ta cijena mala?

Mi pratimo cijenu uglja u poređenju sa regionom i prihvatljiva je. Rudnici su u minusu jer se nije sprovela reorganizacija. Imamo viška radnika koji servisiraju rudare. U nekim rudnicima čak imamo i manjak rudara. Problem u rudnicima su i druga kategorija invalida, koji nakon povrede morate zbrinuti po Zakonu“, odgovorio je Džindić.

Željezara Zenica – radnici konstantno u protestima. Traže uvezivanje 14 godina radnog staža, 13 plata. Može li to Vlada da ispuni?

Mi smo Željezari prišli sistematično i održali puno radnih sastanaka, pravili razne varijante od početka prošle godine. Kada je NO vidio da dalje nema, donijeli su odluku da traže odluku da se pokrene stečajni postupak što smo mi i učinili. Privremeni stečajni upravnik nas je informisao da će ročište biti 17.1. gdje će se odlučiti da li će slučaj ići u stečaj ili će se odbiti“, kazao je gost N1 televizije.

Neki kažu da se za rudnike bore politike, konkretno da je ovo borba SDA i SBB za rudnik u Zenici?

Ovo što se desilo u Zenici i najave u narednim danima možemo povući paralelu sa današnjim dogašajem. Danas je gradonačelnik Zenice došao, doveo hitnu i zamolio da pregledaju rudare i rekao im da oni ne izlaze i ne pristaju na ono što je Vlada ponudila. To mi je prenio predsjednik Sindikata rudara. Šta da mi radimo?“, ispričao je Džindić.

Hidrogradnja?

To je firma u stečaju. Ima svog šefa definisanog sudskom odlukom, a to je Zijad Fazlagić. On je nedavno rekao prilikom sastanka kamo sreće da je Hidrogradnja otišla prije u stečaj jer bi danas imali firmu koja puno bolje posluje“, rekao je Džindić.