Čović: Mogherini mi je rekla – "Dragane, doći ću po Upitnik"

N1

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dolazi u Sarajevo krajem februara, potvrdio je ovo predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović. Čović mu je, kaže, na sastanku u Briselu obećao ispunjen Upitnik EU kada dođe u BiH, a razgovarali su i o izmjenama Izbornog zakona.

Čović je najavio Junckerov dolazak za kraj februara. Kaže tada će mu predati ispunjen Upitnik EK.

“Dogovorili smo se da mu predamo Upitnik kada on dođe u Sarajevo. To bi bio veliki iskorak u odnosu na sve dosadašnje”, ocjenjuje Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Iako je obećao, nije siguran da li će obećanje ispuniti. Iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koje je zaduženo za Upitnik, kažu da ne znaju kada će biti predat.

“Teško da ja mogu sa ove pozicije kao član Predsjedništva, odnosno predsjedavajući, govoriti o tome hoće li to biti završeno”, kaže Čović.

U spoljno-političkoj inicijativi kažu ukoliko Upitnik ne bude predat, treba pripremiti dobro objašnjenje.

“Taj datum javno izgovoren bi po nekoj evropskoj staroj političkoj kulturi trebao biti ispoštovan. Šta god da se obeća trebalo bi biti ispoštovano”, ističe Lejla Ramić Mesihović, Vanjskopolitička inicijativa BiH.

Iz Evropske komisije poručuju ne zna se datum kada će Juncker u Sarajevo.

“Predsjednik Juncker će putovati u region, ali mi planiramo da objavimo cjelokupan plan odjednom. Nadamo se da će to biti iduće sedmice”, kaže Maja Kocijančič, portparolka EK.

Čović pojašnjava da je ispunjen Upitnik od Predsjedništva juče tražila i komesarka za spoljnu politiku, Federica Mogherini.

“Čak je rekla Dragane doći ću, doći ću po taj Upitnik odmah”, tvrdi Čović.

Predsjedništvo BiH koje je od srijede boravilo u Briselu jučer sastalo se i sa predsjednikom Evropske narodne partije Josephom Daulom. Razgovarali su o izmjenama Izbornog zakona BiH. Rezultat – dogovor da će se nastaviti dogovarati.

“Vidimo da sve češće unutrašnja pitanja i stvari iz unutarnje politike BiH iznosimo vani da ih neko riješava. To zaista nema mjesta u Briselu, Izborni zakon ili bilo šta, jedino mjesto za to je Parlament”, poručuje analitičarka Ivana Marić.

Odlazak članova Predsjedništva, i razgovori oko Izbornog zakona izazvali su reakciju i predsjednika RS Milorada Dodika. Traži konsenzus kako bi se RS vratila na trenutnu ustavnu poziciju da se iz RS u Predsjedništvo bira Srbin. Do sada je postojala saglasnost da se u duhu presude Sejdić-Finci iz RS bira jedan član Predsjedništva, ko god on bio.