Mašić: Upozorili Mušića da će biti najodgovorniji za blokade

Vijesti 08. mar 201810:09 > 10:10
N1

Mi smo 16. februara poslali urgenciju i upozorili predsjedavajućeg Edina Mušića da, ukoliko ne zakaže sjednicu Parlamenta FBiH, da će biti najodgovaorniji za blokade boraca. I kada se sve desilo on izađe na pres konferenciju i ponaša se kao da je pao sa Marsa, kazao je za N1 Damir Mašić, zastupnik u Federalnom parlamentu.

Kako trenutno funkcioniše federalni parlament?

Nažalost, ne mogu biti optimista i kazati da se kao društvo možemo pohvaliti bilo čime. U ovom mandatu, od 2014. pa na ovamo, po prvi put smo imali i još uvijek imamo parlamentarnu krizu. Pazite, parlamentarna kriza se nije dešavala ni 1994. kada je formirana FBiH, ni 1995. kada su u opkoljenom Sarajevu održavane sjednice. Mi danas u mirnodopskim okolnostima imamo situaciju da parlamentarna većina nije u stanju da se dogovori ništa i zbog toga trpi praktično cijelo društvo i svi građani u Federaciji. Nismo uopšte zasjedali više od mjesec dana, a redovnu sjednicu Parlamenta nismo imali od jula prošle godine.

Dok su borci čekali na razgovor, opravdanje što Parlament ne zasjeda je bila gripa. Da li je još uvijek loša zdravstvena slika Parlamenta?

To je rekao gospodin predsjedavajući Edin Mušić i to je jedna, u najmanju ruku, skandalozna, neodgovorna izjava. Što je najgore od svega, on je unutar te kvalifikacije ko je bolestan, ko nije podijelio na vlast i opoziciju. On je zapravo rekao da zastupnici parlamentarne većine nisu u zdravstvenom stanju, a ovi ‘drugi’, nas ‘drugih’ je 50… To samo oslikava nemoć vladajućih. Mušić jeste fin čovjek, ali on definitivno nije u stanju da vodi jedan parlament. Znači, predsjedavajući Edin Mušić nije predsjedavajući parlamentarne većine, nije samo predsjedavajući strankama koje su ga izabrale na tu poziciju. On je predsjedavajući Federalnog parlamenta i on mora da vodi računa prije svega o interesu građana FBiH.

Ako tome dodate činjenicu da su borci 11. februara javno najavili da, ukoliko se ne održi sjednica, da će 28. februara blokirati glavne saobraćajnice i granične prelaze. Mi smo 16. februara poslali urgenciju i upozorili da ukoliko ne zakaže sjednicu Parlamenta da će on za sve odgovarati. I kada se sve desilo on izađe na pres konferenciju i ponaša se kao da je pao sa Marsa.

Trilateralni sastanak u Mostaru. Kako je vama izgledao ovaj susret predsjednika Srbije i Hrvatske sa članovima Predsjedništva BiH, nakon šest godina?

Prvo ću reći da je uvijek dobro razgovarati, pogotovo između strana, država koje imaju probleme. Sastanak je organiziran i nije se ništa dogovorilo. Na pres konferenciji ponovila se situacija iz Beograda, kada je izbio eksces i incident. To su stvari koje trebaju da se rješavaju unutar institucije koja se zove Predsjedništvo BiH. Oni da imaju imalo odgovornosti oni sebi ne bi dozvolili taj luksuz. Znači, dogovarali bi se prije nego što bi izlazili u javnost. Ovo samo degradira sliku BiH i naših institucija. Svi zajedno ispadaju smiješni.

Koga vidite u Predsjedništvu BiH?

Uvjeren sam da će gospodin Denis Bećirović biti član Predsjedništva BiH. Veliku šansu ima i gospodin Komšić i voljeli bih u Predsjedništvu vidjeti sve one koji neće opstruirati daljnja dešavanja u BiH. Za gospodin Denis Bećirović sam siguran, a za ostale ne znam.

Nadam se da će u Predsjedništvu biti većina onih koji neće dovoditi u pitanje BiH. Destruktivaca će uvijek biti, nedosanjanih snova, nekih scenarija ne završenih iz devedesetih, uvijek će biti ljudi koji će sanjati to. Ono što je naš zadatak da i dalje nastavimo i potrudimo se da to ostane na nivou snova. Svako ima pravo na snove, realnost je nešto potpuno drugo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.