Kašnjenje reformi na štetu građana BiH

Vijesti 12. mar 201816:14 > 18:08
N1

Bosna i Hercegovina je do danas trebala biti na putu ispunjavanja većine reformskih procesa zadanih agendom iz 2015. godine. To je kao i mnogo drugih stvari ostalo košmar iz kojeg pokušavamo izaći bez mnogo uspjeha. Stručnjaci smatraju da je potrebno što hitnije početi reformisati javni sektor, pravosuđe i zdravstvo.

Strukturalne reforme u Bosni i Hercegovini do danas su trebale transformisati javnu upravu u moderan i funkcionalan sistem. Šanse su propuštene, a kašnjenja na štetu građana su sve veća. Javna uprava, pravosuđe i zdravstvo su možda i najugroženiji sektori.

Što se tiče sektora pravosuđa neophodno je da Bosna i Hercegovina sektor pravosuđa i vladavine prava dakle uredi na način da imamo konačno Vrhovni sud BiH ili u najmanjem redu Apelacioni sud za početak kao jedno prelazno rješenje“, rekao je Muhamed Mujakić sa Pravnog instituta u BiH.

Poticaj koji godinama dolazi od Evropske Unije nije iskorišten. Stručnjaci smatraju da postoje jednostavna i laka rješenja koja su mogla imati veliki uticaj na živote građana.

Tu je veoma ilustrativan primjer ukidanja parafiskalnih nameta. Mi smo vrlo lako mogli provest ovu mjeru jer oni uzimaju samo 1-5% općinskih budžeta, čak i nešto manje budžeta kantona i entiteta. Međutim jednostavno ne postoji svijest o tome da je korisno smanjivati budžete u ovoj zemlji i smanjivati poresko opterećenje građanima i firmama“, izjavio je Nedim Hogić, generalni sekretar Pravnog instituta u BiH.

U skladu s ovakvim prijedlozima ide i onaj da se u borbu protiv korupcije, nepotizma i nerada cjelokupna javna uprava prebaci u sistem e-uprave.

Ovdje naročito naglašavamo rješenja koja dolaze iz sfere e-uprave. To su praktično gotova rješenja koja se mogu vrlo jednostavno primjenjivati u Bosni i Hercegovini. Ona mogu eliminisati sve ono s čime se tradicionalno pati, da tako kažem, naša javna uprava. To su pitanja političkih uticaja, korupcije i neadekvatnog funkcioniranja administrativnog okvira“, kazao je jedan od autora istraživanja Miroslav Živanović.

Zbog komplikovanosti bh. političkog sistema ključni faktor u brzom razvoju države i jačanju ekonomije bi trebale da budu lokalne zajednice. Lokalne zajednice imaju manje političkih prepreka od viših nivoa vlasti smatra akademik Mirko Pejanović.

I pored velikih problema u političkoj sferi, sferi odlučivanja, u parlamentima jer nema konsenzusa lokalne zajednice odnosno opštine i gradovi nemaju te probleme. Oni imaju puni konsezus da donose odluke i projekte. Naša najveća šansa je lokalni ekonomski i infrastrukturni razvoj“, rekao je akademik Mirko Pejanović.

Akademska zajednica u BiH poručuje da će nastaviti nuditi rješenja za aktuelne probleme bh. društva. Rješenja postoje, iskustva se mogu prenijeti iz drugih zemalja, samo je pitanje koliko smo mi spremni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.