Ljevica u BiH – na izbore ujedinjeni ili razjedinjeni

Vijesti 21. mar 201817:27 > 18:45
N1

Demokratska fronta pozvala - no većina se nije odazvala. Na sastanku na kojem je trebalo biti govora o nastupu ljevice na predstojećim izborima - nisu došli predstavnici SDP-a i Naše stranke.

Razlog kako su ranije iz ovih stranaka kazali  je neozbiljan prijedlog DF-a o formiranju novog političkog subjekta od postojeća četiri koja učestvuju u ovoj priči. Iz Građanskog saveza i DFa kažu: taj prijedlog je mrtav. Pozivaju u prvom redu SDP na dalje pregovore.

Bez prisustva SDP-a i Naše stranke. Ali i bez prisustva predsjednika njihovih stranaka, predstavnici DF-a i GS-a – zbunjeni ponašanjem partnera. Zašto nisu došli na sastanak?

“U samom pozivu nigdje nije navedeno da se radi o gašenju SDP-a, nego je navedeno da sjednemo i razgovaramo i otvorimo sve modele. Izanaliziramo sve modele i dođemo do zajedničkog cilja koji još uvijek vjerujemo da ćemo realizovati”, kaže Dženan Đonlagić, DF.

 Neko nekoga nije shvatio. Jer iz SDPa poručuju:

“Tema jutrošnjeg sastanka je bila upravo taj “Prijedlog”.  Mi smo već jučer kazali da nećemo razgovarati na tu temu i da za nas gašenje političke partije koja ima tradiciju 109 godina dugu, ne dolazi u obzir”, kazao je
Saša Magazinović, SDP.

Ista poruka DF-u i iz redova Naše stranke. Razlog nedolaska: ne žele raspravu o neozbiljnim inicijativama.

“Mi smo pravo da vam kažem pomalo izgubili strpljenje i u svakom slučaju ne želimo da učestvujemo u nečemu što se pretvara u rat saopštenjima i izvjestan medijski cirkus”, stav je Tarika Haverića, NS.

Upravo su iz DF-a pozvali SDP u prvom redu, da prestanu s praksom poruka putem medija. No, samo dva dana unazad to isto su njima spočitali članovi SDP-a. I tu nije kraj međusobnom nerazumijevanju. Danas iz DF-a pozivaju SDP da dogovore zajednički nastup za Predsjedništvo, nakon što iz SDP-a optužili predsjednika Demokratske fronte da je putem medija, jednostrano, bez prilike za dogovor, proglasio svoju kandidaturu.

Pozvali ga da je povuče. Komšić odbio. Iz GS-a stav je da jedan kandidat ispred lijevih stranaka bi bilo najbolje rješenje. No bez obzira na razmirice čelnici ove stranke su optimistični.

“Ja sam uvjeren da će ovo izaći na dobro, ja sam uvjeren da ćemo na kraju imati barem ove tri stranke DF, SDP, GS na zajedničkim listama sa zajedničkim kandidatom i poslije izbora u oktobru 2018. vlast neće moći praviti bez nas” ubijeđen je Emir Suljagić, GS.

Iako su ranije u SDP-u poručili da nakon odbijanja spornog DF-ovog Prijedloga i dalje žele pregovore o zajedničkom nastupu, prvi pokušaj je propao. DF i GS pozivaju SDP da organizuju naredni sastanak. Neki će kažu na njega doći ako treba i pješice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.