Istražujemo: Kako se najčešće kradu automobili u BiH

N1

Prije dva dana Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 27 osoba osumnjičenih za organizovani kriminal.

Na teret im se stavlja krađa najmanje 200 vozila, tržišne vrijednosti više od milion KM. Za krađu auta koristili su posljednju tehnologiju. Izazov je to i za policijske agencije, ali i one koji se bave zaštitom od krađa.

Donosimo detalje metoda koje koriste kradljivci, ali i načine zaštite.

Nakon što je nasilno provalio automobil kradljivac koristi uređaj i gasi alarm. Sam alarm, uvjerili smo se, skoro da nikoga ne uznemiri. To lopovu daje vrijeme za krađu.

No, može i bez alarma, ukoliko kradljivac posjeduje uređaj kojim može da uhvati frekvenciju ključa kod novijih automobila, pojašnjava vlasnik Houdiny servisa Haris Muminović.

Vi možete biti u kući i spavati, lopov priđe pored kuće sa tom antenom i hvata signal od tog ključa i nekih 300 do 500 metara gdje se auto nalazi parkirano njegov kolega otvara auto. Pali ga, vozi na drugo mjesto i kada ga ugasi, ne može ga više upaliti“, kazao je Muminović za N1.

Kada su u pitanju organizovane grupe, više je učesnika. Jedan obezbjeđuje mjesto, drugi sjedi čeka u automobilu. Treći provali, i odveze automobil.

Iza izvršioca ostaje vrlo malo tragova, maskirani su koriste fantomke što onemogućava identifikaciju. Često prilikom izvršenja koriste i vatreno oružje“, kaže istražilac MUP-a KS Selmir Podgorica.

Uređaji za krađu automobila mogu se pronaći i u slobodnoj prodaji. Na internetu koštaju i do nekoliko desetina hiljada evra.

Kako tehnologija napreduje, napreduje i njihov pristup. Sve je toliko dostupno kada to ne bi koristili“, kaže Muminović.

Organizovana grupa protiv koje je podignuta optužnica automobile je krala u KS, Istočnom Sarajevu, na području Tuzlanskog kantona i Zapadne Hercegovine.

Uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalistički alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radio stanice, podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije krali motorna vozila veće vrijednosti“, kazao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Opširnije u prilogu Aleksandre Tolj.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.