Jerlagić na Dodikove izjave: Dobro bi bilo da ovo znate…

Vijesti 04. aug 201815:33 > 15:35
N1

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH reagovao je na izjavu Milorada Dodika da će Republika Srpska tražiti stolicu u UN-u ako Kosovo uđe u tu organizaciju.

“Kada već pokušavate praviti paralelu u međunarodnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Kosova, želim Vam poručiti da je Kosovo zatražilo međunarodno priznanje jer Kosovari nisu imali nikakva demokratska prava u Skupštini Srbije (bivše krnje Jugoslavije)”, poručio je Jerlagić putem saopštenja za medije.

“Za razliku od Kosovara, predstavnici srpskog naroda se nalaze u Parlamentarnoj Skupštini BiH, imaju pravo na demokratske izbore, svoj maternji jezik, imaju predstavnike svog naroda u PS BiH i uz to se nalaze u međunarodno priznatoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini”, kazao je Jerlagić.

“Dobro bi bilo da ovo znate kako više nikada ne biste pravili bilo kakve paralele između Bosne i Hercegovine i Kosova”, poručio je.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poziva se na Rezoluciju, koja je usvojena u Narodnoj skupštini 2008. godine, a odnosi se na odlučivanje o statusu Republike Srpske.

Dodik je rekao da će pokrenuti ovu mogućnost, ukoliko Kosovo bude primljeno u Ujedinjene narode.

Republika Srpska će tražiti stolicu u Ujedinjenim narodima, ako Kosovo bude primljeno u Svjetsku organizaciju, poručio je Milorad Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.