Izvještaj o Srebrenici – šta se dešavalo u NSRS

Vijesti 14. aug 201817:14 > 17:18
N1

Stereotip o "srpskim zločinima i žrtvama drugih”, nametnut je, Vladin Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine netačan, rađen pod pritiskom Visokog predstavnika Pedija Ešdauna, u uvodnom izlaganju pred poslanicima istakao je Milorad Dodik.

Teza o genocidu, dodaje, pojavila se na početku rata u BIH, a tragedija je “dogovorena kako bi se satanizovali Srbi i promijenio karakter rata u BIH”.

“Neograničena i nezakonita moć visokih predstavnika, potpomognuta dijelom međunarodne zajenice, imala je za cilj žigosanje srpskog naroda i Republike Srpske kao genocidne tvorevine, da bi vremenom mogla biti ukinuta ili barem svedena na praznu ljušturu bez nadležnosti i bilo kakve perspektive”, poruka je Milorada Dodika.

Izvještaj Vlade o Srebrenici 1995, stavlja se van snage i zbog toga što ne sadrži srpske žrtve iz Podrinja. Ukupno, po podacima Centra za istraživanje rata 2.600. U skupštini se čulo za zločine u selima Podramlja, Zalazje, Skelani, Fahović, Sikirić.

Dodik uz to ističe da mu nije namjera se umanje zločini koji su se desili nad bošnjackim narodom, već da se ukaže na zlocine nad Srbima.

Premijer u to vrijeme 2004.godine Dragan Mikerević postavlja pitanje da li je Vlada mogla, da pod indirektnim pritiskom međunarodne zajednice, ne usvoji izvještaj?

“Odgovorno tvrdim – ne. Zbog prezentovanih činjenica, dokaza i kršenja normi međunarodnog ratnog prava od strane pojedinaca iz naših redova”, kazao je Mikerević, bivši entitetski premijer.

Nije dobro u predizborno vrijeme raspravljati o ovim temama, složili su se opozicionari među sobom, ali i sa vladajućima oko predloženih zaključaka.

“Komisija za Srebrenicu je radila pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice koja je imala namjeru da Republiku Srpsku svede na minimum”, rekao je Dragan Čavić.

Poslanici SDA nisu prisustvovali zasjedanju, jer su jasni i presudama potvrđeni događaji u Srebrenici.

Šef kluba poslanika Koalicije Domovina Admir Čavka (SBB) ipak se obratio: “Nikome nije potrebna predizborna krv, niko se ne smije baviti populizmom. U Srebrenici se dogodio genocid, postoje presude, masovne grobnice.”

Zbog konačnog pomirenja i suživota, jačanja povjerenja i tolerancije, te istinitog sagledavanja stradanja u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine definisano je zaključkom NSRS, potrebno je formirati novu nezavisnu istražnu komisiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.