Umjetnik, vojnik i svjetski prvak u kickboxu

Vijesti 16. aug 201811:06 > 11:34
N1

Edin Vučelj je nosilac majstorskog zvanja crni pojas II dan i višestruki državni i međunarodni prvak u ITF Taekwon-dou i svjetski WAKO kickbox prvak. Vučelj koji je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu odnedavno nosi uniformu Oružanih snaga BiH.

Edin Vučelj ističe da je sve počelo od osnovne škole kada se počeo baviti sportom.

“Sve je počelo od osnovne škole kada sam se počeo baviti sportom, tačnije taekwondoom i kroz srednjoškolsko obrazovanje gdje sam se uporedo bavio sportom i išao u muzičku školu, poslije sam upisao Muzičku akademiju u Sarajevu”, ističe Vučelj.

Vučelj je dvostruki državni prvak BiH u WAKO kickboxinu za 2016. godinu, nastupio je i na ‘Bestfightera’ svjetskom kupu WAKO kickboxinga u Riminiju u Italiji gdje je učešće uzelo blizu 2.000 takmičara iz cijelog svijeta.

“2016. godine osvojio sam svjetski kup u Riminiju. Krajem iste godine osvojio sam treće mjesto na Evropskom prvenstvu za reprezentaciju Bosne i Hercegovine te sam za 2016. godinu proglašen za najboljeg kickboksera u Bosni i Hercegovini. Kasnije 2017. godine osvojio sam još jedan svjetski kup u Budimpešti. Za dvije godine napravio sam rezultate koje nikad niko nije u Bosni i Hercegovini u kickboksu u Tatami disciplinama”, naglasio je on.

Prijavio se na konkurs Ministarstva odbrane BiH na poziciju u vojnom orkestru.

“Prvo sam morao da završim Muzičku akademiju u Sarajevu. Diplomirani sam klarinetista, sada na master studiju. Kada sam završio muzičku akademiju vidio sam konkurs koji je raspisalo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine za prijem oficira u Oružane snage BiH. Vidio sam da je raspisano mjesto za klarinet u Vojnom orkestru što je bila odlična prilika da pokažem sve što sam stekao kroz svoje školovanje”, kazao je Vučelj.

Svi kandidati moraju proći obuku.

“Kao i u svim rodovima tako i u muzičkoj službi, svi kandidati moraju da prođu obuku pješadijskog voda. Tako da sam i ja u predhodnih šest mjeseci prolazio kao i moje kolege koji će biti artiljerci, pješadinci itd. To je školovanje podijeljeno u tri faze, prva faza osnovna vojnička obuka, druga faza osnovna oficirska obuka a naredna tri mjeseca mi slijedi specijalizacija, rad u službi gdje ću biti kada potpišem ugovor i budem činovan”, objasnio je on.

Kroz sama testiranja, koja su dosta zahtjevana, fizička spremnost je Vučelju dosta pomogla.

“Dugogodišnje bavljenje sportom je bio as koji mi je pomogao da pređem sve te prepreke”, potrcrtao je Vučelj.

Cilj je napraviti rezultat.

“Trudim se da moja misija u mirnodobskim uslovima bude osvojiti prvenstvo sljedeće godine u Sarajevu, napraviti rezultat kojem težim posljednjih par godina”, zaključio je Vučelj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.