Najveći bunar pitke vode u BiH (FOTO)

Vijesti 25. aug 201808:33 > 08:35
Fena

Vareško jezero ''Nula'' najveći je bunar pitke vode u Bosni i Hercegovini, a ljubitelji prirode od njega pokušavaju napraviti privlačnu turističku destinaciju, da ne služi samo lokalnom stanovništvu za kupanje tokom ljetnih dana.

Iako ambijent u okolini odudara od ljepote jezera, predsjednik vareškog udruženja ribolovaca Ilhan Klančević navodi da su Varešani navikli na takvo okruženje, te da taj nedostatak pravdaju činjenicom da se kupaju u vodi koja se može piti.

Kvaliteta vode potvrđena je sa dva ispitivanja, a posljednje je urađeno prije nekoliko mjeseci.

– Mi smo navikli, ali turiste ne možemo privuči u ovim okolnostima. Smatram da s ovim jezerom možemo zaraditi i promovirati se, ovo je jedna od najznačajnijih vareških destinacija, jer je ovo najveći bunar pitke vode u državi, vjerovatno i šire – kazao je Klančević Feni dodajući da je jezero poribljeno i bogato ribom te da može služiti i za ribarska natjecanja.

Fena

Naglašava da trenutno nema ozbiljnijih planova za uređenje ambijenta, te da se sve svodi na aktivnosti ribara i ljubitelja prirode, a da su posljednje značajnije aktivnosti rađene krajem devedesetih godina, kada je napravljen kompletan plan uređenja, ali je novac preusmjeren u druge svrhe. 

– Od tada nismo imali značajnih koraka, ali oni koji vode ovo jezero i prirodu u kontinuitetu nastoje da to promijene – rekao je Klančević.

Jezero nije prirodno i nastalo je prije gotovo 30 godina na površinskom kopu bivšeg rudnika ”Smreka”. Podzemne vode i jedan potok su ga napunili. Dok je rudnik radio voda je izbacivana pumpama, međutim prestankom rada rudnika došlo je do punjenja površinskog kopa rudnika i nastanka jezera.

– Bez obzira na nastanak, jezero je sigurno i za sve ove godine nije bilo obrušavanja, ali ipak mi koristimo samo dio koji je sto posto siguran – dodao je Klančević.

Iz vareškog turističkog centra naglašavaju da je potencijal za iskorištavanje jezera u turističke svrhe ogroman.

– Iz iskustva vođenja grupa turista u obilazak jezera, posebno stranih, mogu reći da nikoga nije ostavilo ravnodušnim i da su svi bili oduševljeni izgledom jezera, ali također su skoro svi imali zamjerke upravo na to što potencijal jezera nije iskorišten na puno kvalitetniji način – kazao je Feni Almir Čikmiš iz Turist info centra Općine Vareš.

Fena

Navodi da Varešani, ali i stanovnici okolnih mjesta, koriste  jezero za kupanje.

– Varešani imaju poseban odnos prema jezeru “Nula”, za njega su jako vezani i slobodno mogu reći ponosni na naše jezero. Teško možete naći osobu koja je posjetila Vareš, a da nema fotografiju vareškog jezera. Ljudi jezero posjećuju, ako ne zbog kupanja, ribolova, onda da šetaju do njega, fotografišu ga. Jezero predstavlja posebnu atrakciju zimi, kada cijela površina jezera zaledi – naglasio je Čikmiš.

Dodao je da ideja za popularizaciju jezera ima, ali da je problem još u privatizaciji rudnika te da i dalje postoji konfuzija oko toga šta kome pripada.

Jezero ”Nula” se nalazi u blizini centra Vareša, na manje od pet minuta vožnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.