Promjene vremena ne dolaze bez ozbiljnih posljedica

Vijesti 27. aug 201817:00 > 17:07
N1

Tek šest stepeni Celzijusa izmjereno je jutros na Bjeašnici, a između 10 i 15 stepeni iznosile su temperature u drugim bosanskohercegovačkim gradovima. Promjenjiive vremenske prilike, sudeći prema riječima klimatologa, možemo očektivati i u sljedećem periodu. Promjene, koje nikako ne dolaze bez ozbiljnih posljedica.

Kišobrani. Dugi rukavi. Prizori koji se nimalo ne slažu sa datumom u kalendaru. Hladni front u Sloveniji donio je snijeg.

Na Bjelašnici rekordno niskih za ovu godinu: 6 stepeni Celzijusa. No, bijeli pokrivač majka priroda nema u planu za olimpijsku ljepoticu, predviđaju klimatolozi.

“Snijeg u BiH svakako ne možemo očekivati u ovom periodu. Prognoza koja je danas izrađena u zavodu ukazuje da će nešto stabilniji period biti u naredna 3-4 dana, a krajem ovog mjeseca i početkom septembra ponovno će uslijediti nestabilniji period, a od 6. septembra, do prognoznog perioda, očekujemo nešto stabilniji period”, kazao je Bakir Krajinović, klimatolog.

Slična je prognoza i Nedima Sladića, meteorologa-amatera.

“Pred nama su ponovo topli dani, sa temperaturama koje će biti i preko 30 stepeni, čak i u Bosni,a u Hercegovini i preo 35. No, neće ni to dugo potrajati, pred nama su opet nestabilniji dani početkom septembra.”

Sudeći prema dijelu građana, promjenjivost vremenskih prilika nije bezazlena.

– “Vidiš kako idem, polako. Zbog vremena”;
– “Loše, nisam pokretna kao kad je sunce. Ne mogu da se pomjeram kako treba. Sve usporeno, sve nikako”;
– “Ko se bavio i bavi se sportom, ništa mu ne smeta. Šalim ne, ja ne osjećam, meni ovo ništa ne smeta”, rekli su građani.

Hirovitost majke prirode nije bezrazložna, odavno upozoravaju klimatolozi. Klimatske promjene odavno kucaju na vrata.

“Klimatske promjene su tu , posebno za srednji Balkan važe prognoze da će biti ili toplo ili hladno. Ove godine će krompir biti skuplji, jer ga je ubila kiša. Kiša svaki dan i biljka nije mogla da raste, da se razvije, sljedeće godine ćemo sigurno imati suše”, kazao je klimatolog Martin Tajs.

I dok generacije danas itekako osjete posljedice klimatskih promjena, pitanje hoće li generacije sutra uopće znati šta su razlike četiri godišnja doba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.