Roditelji iz Vrbanjaca će do kraja sedmice uložiti žalbu

Vijesti 03. mar 201515:15 > 15:17
N1

Advokat roditelja iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Haris Kaniža potvrdio je danas Feni da će do kraja ove sedmice uložiti žalbu na rješenje Osnovnog suda u Kotor-Varoši

Tim rješenjem je kao neblagovremena odbačena tužba bošnjačke djece i roditelja protiv Osnovne škole “Sveti Sava” u Kotor-Varoši i RS-a za diskriminaciju, jer im nije omogućeno da izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

“Uvjereni smo da će naša žalba biti uvažena”, rekao je Kaniža.

Podsjetio je da je Okružni sud u Banjoj Luci već jednom izrazio stav da je tužba roditelja i djece iz Vrbanjaca blagovremena.

“Očito je da je stav prvostepenog suda pogrešan”, smatra Kaniža uz uvjerenje da će ova žalba ponovo biti uvažena.

Kazao je da pravda jeste spora, ali je dostižna i efikasna.

Osnovni sud u Kotor-Varoši je 13. februara odbacio tužbu roditelja kao neblagovremeno podnesenu, iako je Okružni sud u Banjoj Luci u oktobru prošle godine donio rješenje kojim je uvažio žalbu djece iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole “Sveti Sava“ u Kotor-Varoši i RS-a te ukinuo prvostepeno rješenje kojim je njihova tužba bila odbačena kao neblagovremena.

Prvostepeni sud je već utvrdio da je bilo diskriminacije bošnjačke djece u toj školi i da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je u rješenju Osnovnog suda u Kotor-Varoši od 2. jula 2014. bilo navedeno da je tužba podnijeta neblagovremeno.

Potom je drugostepeni Okružni sud potvrdio navode o diskriminaciji, potvrdio da djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je po njihovoj žalbi usvojio i stav da je tužba blagovremena i da se radi o kontinuiranoj povredi prava bošnjačke djece.

Banjalučki Okružni sud nije tada mogao da preinači prvostepenu presudu, već ju je ukinuo i sve vratio na ponovni postupak, koji je i proveden.