Burna debata iz Parlamenta FBiH se prenijela u studio N1 (VIDEO)

Vijesti 27. nov 201818:43 > 18:52
N1

U Sarajevu je danas održana konstituirajuća sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Gosti Dana uživo bili su zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić, zastupnik SDA Salmir Kaplan te zastupnik koalicije "DF-GS" Nihad Čolpa koji su imali oprečna mišljenja o današnjem zasjedanju.

Sabina Ćudić istakla je da je nejasno zašto je bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić prekinuo sjednicu i napustio salu.

“Osnovno pitanje je: ko je bio danas na poslu a ko nije. Danas je bio prvi radni dan i konstituirajuća sjednica novog saziva  Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Predstavljam stranku koja je provela godine u opoziciji, razumijem kako je nekima ne imati većinu u sali. Tu smo da iznesemo svoje mišljenje, radimo posao i nije postojala nikakva prepreka da se sjednica nastavi. Išli smo toliko daleko da smo slušali stenogram onoga što se dešavalo i potpuno je nejasno šta je dosadašnji predsjedavajući Mušić uradio i zašto je napustio salu. Bilo je nas više od pedeset zastupnika koji smo željeli raaditi”, naglasila je Ćudić.

Zastupnik SDA Salmir Kaplan istakao je činjenicu da niko iz većine koja je formirana danas nije kazao da ta većina neće formirati vlast.

“Naravno da nismo bili frustrirani i da smo bili na radnom mjestu prije jedanaest pa do tri. Kolege jesu bilo malo više ali smo i mi bili na svom radnom mjestu osim tri poslanika koji se iz opravdanih razloga danas nisu pojavili. Niko iz većine koja je formirana danas nije kazao da ta većina neće formirati vlast. Nije kazala otvoreno da ima većinu za tačku tri, pod A a već nema većinu za tačku tri pod B, to je imenovanje dva zamjenika predsjedavajućeg. Mi branimo tezu da nije izabrano rukovodstvo Parlamenta FBiH što je moralo biti pod tačkom tri”, istakao je Kaplan.

Nihad Čolpa zastupnik koalicije “DF-GS” istakao je da je Elvir Karajbić iz SDP-a izabran za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zbog hitnosti.

“Ovo što smo mi uradili iz hitnosti. Edin Mušić dobio je mandat i već od 6. decembra neće biti na toj poziciji i mi smo danas morali izabrati Predsjedavajućeg. Da smo kojim slučajem odgodili ne bi imali ništa, ide odluka o privremenom finansiranju. Građani ne mogu čekati te većine. Zbog toga smo danas ostali i da je trebalo radili bi do četiri ujuto samo da bi izabrali predsjedavajućeg”, kazao je Čolpa.

Čudić je naglasila da je u istoriji ovog doma uvijek se i opravdano prvo birao predsjedavajući ili predsjedavajuća pa zamjenici zato što se vrlo jasno nalaže etnička zastupljenost.

“Kada izaberete predsjedavajućeg/predsjedavajuću, dopredsjedavajući ne mogu biti iz istog nacionalnog ili etničkog opredjeljenja. Proteklih godina bili su identični dnevni redovi 3. a i 3. b. Nije narušen poslovnik niti praksa. Parlament je tu da radi”, kategorična je Ćudić.

Za formiranje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Kaplan je kazao da mu se čini da je formiran jer se Miloradu Dodiku žuri. Na tu Kaplanovu konstataciju Ćudić je kazala da se građanima itekako žuri i da neovisno ko će formirati većnu važno je da ovaj dom bude efikasniji nego u predhodnom sazivu.

Napuštanje SDA i HDZ-a danas Kaplan je prokomentarisao kazavši da se ništa SDA nije dogovarala sa HDZ-om.

“Do sada se nismo dogovarali sa HDZ-om a sada vrlo vjerovatno kao najjača stranka da ćemo se dogovarati sa ostalim strankama. Pogotovu sa onima koje imaju vodeću riječ u Domu naroda ili će je imati”, potcrtao je Kaplan.

Čolpa je najavio donošenje prijedloga zakona po kojem neće moći niti jedan zastupnik u Parlamentu FBiH niti član vlade dobiti platu dok ne bude isplaćena i posljednja penzija.

O smanjenju plata Kaplan je kazao “kolika god plata bila zastupniku je puno a kolika plata bila ministru malo je”.

Čudić je prokomentarisala i pisanje medija da je Edin Forto novi Premijer KS a Elmedin Konaković predsjednik Skupštine KS riječima da ne želi da izlazi sa imenima dok ne bude potvrđen puni saziv Vlade KS i verifikovana imena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVOna ovom linku.