Za šta se terete optuženi u slučaju 'Volan'

N1

Pred Sudom Bosne i Hercegovine su izrečene uvodne riječi u slučaju 'Cicović i drugi' poznatijem kao 'Volan'.

Džermin Pašić, tužilac, u svojem obraćanju je poručio da Tužilaštvo posjeduje dokaze da je organizovana kriminalna grupa čiji su članovi optuženi u ovom predmetu postojala i prije 2011. godine tj. perioda koja obuhvaća optužnica.

“Izvest ćemo i saslušati 30 ključnih svjedoka, između ostalog, i pripadnike policijskih agencija”, rekao je Pašić tvrdeći da će, između ostalog, na osnovu njihvoih iskaza dokazati tvrdnje Tužilaštva.

On je najavio da će na sljedećem ročištu tj. nastavku suđenja zakazanom za četvrtak biti saslužan svjedok Tužilaštva, Milan Božović, penzionisani pripadnik Mnistarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Advokati optuženih su poručili da nije moguće da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi jer nisu jasno definisane uloge optuženih i jer se ne zna ko je vođa organizovane kriminalne grupe o kojem Tužilaštvo govori.

“Da bi postojao organizirani kriminal, mora se znati koje su to grupe, ko je vodio grupu, na koji način su funkcionirali, ko je uloga bilo koga? Optužnica mora biti individualizirana u tom pravcu koja je uloga svakog od optuženih, u ovoj, navodnoj, organiziranoj kriminalnoj grupi. Odbrana je već isticala prigovore u tom pravcu, i oni su apsolutno na mjestu”, kazala je Nada Dalipagić, advokat Joze Markića.

“Ako Tužilaštvo ne otkaže postojanje grupe za organizovani kriminal, a samim tim ni izvršenje krivičnog djela organizovani kriminal smatram da nema drugih djela koja su optužnicom, koja su iz izvorne nadležnosti Suda i za koje je ovaj Sud nadležan da sudi”, rekao je advokat Srete Pajića, Đorđe Vasić.

Mišljenja su da ako Tužilaštvo ne dokaže da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi, onda Sud Bosne i Hercegovine ne može biti nadležan za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Svi optuženi u slučaju ‘Cicović i drugi’ se terete za organizovani kriminal. Neki od njih se pojedinačno terete za tešku krađu, pranje novca, iznudu, krijumčarenje i napad na službeno lice.

Suđenju je prisustvovalo svih 25 optuženih koji se nalaze u zemlji. Nisu prisustvovali Marko Trifković Žižan i Bojan Košarac koji su u bjekstvu.

Slučaj ‘Cicović i drugi’ ili ‘Volan’ je u žiži javnosti i zbog činjenice da se jedan od optuženih, Srećko Trifković, koji se nalazi u pritvoru, dovodi u vezu sa ubistvom dvojice sarajevskih policajaca – Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Srećko Trifković se u ovom slučaju tereti za pranje novca, krijumčarenje i napad na službenu osobu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.