Kruh svetog Ante u humanoj misiji koja ne pravi razliku između ljudi

Vijesti 23. dec 201818:31 > 18:39
N1

Decembar je, vrijeme je darivanja, poseban mjesec za narodnu kuhinju franjevaca Kruh svetog Ante u Sarajevu. Svakodnevno pripremaju obroke za stotine korsnika, među kojima su uglavnom starije osobe, međutim u posljenje vrijeme sve je više i onih mlađih, pa i djece.

Mnogi su tu jer nisu u mogućnosti kupiti namirnice potrebne za život, ali ima i onih koji iz zdravstvenih razloga nisu u stanju napraviti bilo kakvo jelo. Iako su u početku potišteni, korisnici narodnih kuhinja s vremenom na ovom mjestu pronađu i razonodu.

“Volim da imam društvo. Pošto sam sam u stanu onda moram s nekim razgovarati, popričati. Naprave mi gotovo pojedem i dobro je. Još nešto kupim i odlično”, riječi su jednog korisnika javne kuhinje.

“Jako mi znači ova kuhinja što se tiče pomoći u bolesti, u hrani u svemu, zato što se nalazim u takvoj situaciji da ne mogu sebi nešto priuštiti. Onda sam zahvalna puno tim ljudima”, istakla je korisnica javne kuhinje.

“25 godina imam staža, 55 starosti i niko me neće. Da nije kuhinje teško da bih preživio”, kazao je još jedan korinsik javne kuhinje s kojim smo razgovarali.

Kruh svetog Ante humanitarna je ustanova Franjevačke Provincije Bosne Srebrene. Nastala je iz franjevačkog osjećaja prema čovjeku, iz brige za ljude u potrebama kako duhovnim, tako i materijalnim. Želja im je da niko ne ode s njihovih vrata, a da mu nisu pomogli.

“U humanitarno-karitativnoj organizaciji mi smo uspjeli razviti desetak projekata. Svaki dan između 1.500 do 2.000 ljudi je na našoj skrbi. Mi pokušavamo pomoći svakom čovjeku, bez obzira na vjeru, naciju i opredjeljenje”, istakao je fra Joso Oršolić, direktor organizacije Kruh Svetog Ante.

Narodne kuhinje su jedan od najznačajnijih projekata ove organizacije. Voditeljica socijalnih projekata Sandra Zaimović ističe da se kroz sve projekte radi na miru i pomirenju.

“Kruh svetog Ante kroz sve svoje projekte pokušava da pomogne djecu, mlade, starije osobe, slabo pokretne, nepokretne, zapravo, sve one koji se nalaze u nekim teškim životnim situacijama”, naglasila je Zaimović, voditeljica socijalnih projekata.

Vrijeme darivanja poseban je period za sve u organizaciji Kruh svetog Ante. U tri kuhinje dvije u Sarajevu i jednoj Varešu svakodnevno se prehranjuje 1.100 osoba. Osim toga korisnicima se pruža materijalna i psihosocijalna podrška.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.