SDA traži reakciju Tužilaštva BiH nakon okupljanja pripadnika četničkog pokreta

Vijesti 10. mar 201912:58 > 13:03
Srna

SDA zahtijeva da Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti odmah poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu, stoji u saopćenju ove stranke.

Također tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, jer njihovo djelovanje predstavlja prijetnju miru i stabilnosti, navode iz SDA.

“Okupljanje i postrojavanje četnika iz BiH i Srbije u Višegradu i prijeteće poruke upućene sa tog skupa sadrže sve elemente zakonom kažnjivog djela širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH u periodu 92-95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini”, poručuju iz SDA.

Ukoliko Tužilaštvo BiH, ali i entitetske vlasti RS-a i lokalne vlasti u Višegradu, ne poduzmu ništa u kažnjavanju organizatora četničkog divljanja i zabrani svih budućih sličnih skupova, smatraćemo ih saučesnicima u prijetnjama koje se upućuju Bošnjacima i shodno tome ćemo se odnositi prema njima, navode u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad