Za kriminal u Pretisu do sada niko nije odgovarao

Vijesti 25. mar 201518:04 > 18:10
N1

Radnici Pretisa iz Vogošće za sada su odustali od protesnog okupljanja u Sarajevu, nakon što su postigli dogovor s Upravom o isplati dva lična dohodka. Time je barem privremeno priča o Pretisu prolongirana. No, već sada su izvijesni novi štrajkovi jer novca za plate nema, iako se radi u dvije smjene.

Nekada je na kapiju jedne od najvećih fabrika namjenske industrije u bivšoj Jugoslaviji ulazilo blizu 12.000 radnika. Taj broj danas je sveden na 230 koliko ih je zaposleno u okviru firme Pretis d.d. Sa dvije plate koje su stigle na njihov račun, ukupno im se duguju 22 lična dohodka.

Doprinosi do 2010. su uplaćeni, zdravstveno nikada nije. Dug je ogroman, mislim oko tri i po miliona da ima prema zdravstvu duga“, rekao je Hajurdin Smailbegović.

Pretis iz Vogošće podijeljen je na dva dijela – civilni, te drugi u oblasti namjenske proizvodnje. Četrdeset i devet posto drugog dijela firme prodat je privatizacijskim fondovima. Najveća dugovanja firme u iznosu od oko 30 miliona maraka napravljena su 2007. i 2008. godine, a odnose se na neralizovane ugovore prema Pakistanu i Maleziji.

“To su bile obaveze po izdatim garancijama. 2007. godine je tadašnji direktor Pretisa potpisao ugovor za Pakistan, izdali su garancije, dobili izvršenje sedam miiona eura, uzeli avans, pa su potrošili ta sredstva, ugovor nisu realizovali. Onda su ponovili isto sa Malezijom – uzet avans koji je potrošen, akumulirali su te obaveze, a u Pretisu su akumulirali poluprozvod. Imali ste prividnu situaciju kako su radili, ali evidentno su se stvorile obaveze”, rekao je Erdal Trhulj.

Finansijska policija utvrdila je nepravilnosti i podnijela prijave protiv odgovornih na čelu sa tadašnjim direktorom Jusufom Piralićem no istraga do danas nije finalizirana. U međuvremenu, diirektori su se mijenjali, imovina Pretisa velikim dijelom rasprodata.

Više u prilogu Tine Jelin-Dizdar.