NATO i formiranje vlasti na nivou BiH: Dva puta suprotnog smjera

Vijesti 30. jun 201917:22 > 18:41
Fena

Još nema srednjeg rješenja koje bi omogućilo deblokadu formiranja vlasti na državnoj razini, ali i otvoreno pitanje NATO integracija BiH. Predvodnici ove političke nedoumice, SDA i SNSD, ostaju pri ranijim stavovima.

Jedni da se prvo usvoji Nacionalni program, a zatim i uspostavi Vijeće ministara. Drugi traže imenovanje predsjedatelja Vijeća ministara bez ikakvih uvjetovanja. Ponuđen je i novi prijedlog – da je o članstvu u NATO-u održi referendum u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Naspram posvađanih političkih stavova o tome treba li ićiu smjeru aktivacije MAP-a ili ne, zamjenik ministra obrane za N1 tvrdi da je, tehički, MAP već aktiviran.

“Slanje poziva iz Brisela, koncemprošle godine, je tehnički MAP aktiviran. Nema dalje aktivacije. Ljudi su nam saveznici iz NATO-a, kroz sve ono što rade Oružane snage i Ministarstvo odbrane”, kazao je Sead Jusić za N1.

To znači da je MAP aktiviran?

“Da. Tim činom poziva da se dostave ANP, oni su izvršili što je tiče NATO Saveta, aktivaciju MAP-a. Oni su nam rekli evo vam čaša vode, do nas hoćemo li uzati tu čašu vode. Da objasnim na najjednostavniji način”, pojasnio je zamjenik ministrice odbrane BiH.

Bosna i Hercegovina već usko surađuje sa Alijansom, te sudjeluje u mirovnim Misijama. Ministrica obrane Marina Pendeš u Briselu je predvodila bh. izaslanstvo na ministarskom sastanku NATO-a u formatu “Odlučna podrška”u Briselu. Za N1 kaže da nije bilo govora o slanju Nacionalnog programa.

“To nije bila tema sastanka. Tema je bila ‘Resolute Support Mission’, obzirom da se u Afganistanu očekuju izbori, i da je fokus sttavljen na mirovne pregovore u Afganistanu”, poručila je Pendeš.

Bez obzira što je, prema Jusićevim riječima, MAP već aktiviran, nema političkog koncenzusa o usvajanju Nacionalnog porgrama, potrebnog kao dokaz da BiH želi MAP. Čelnik SDA kaže da je spreman popustiti srpskoj strani, i da se nađe srednje rješenje, koje bi moglo uključiti i referendum na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

“Srednje rješenje je slanje godišnjih planova, onako kako je to definirano zakonom i strategijama, i zadovoljiti srpsku stranu time da nema članstva u NATO-u bez novih odluka Predsjedništva i , eventualno, referenduma u Bosni i Hercegovini”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

“Prvo, ne mogu oni da nude referendum. Referendum je stvar koja je u Republici Sprskoj rješena zakonom, a nije na niovu Bosne i Hercegovine. I ono , možda najbitnije. Ako ikada bude došlo do referenduma o NATO-u, to neće biti u narednih deset godina. Takvo je iskustvo drugih zemalja. Govoriti danas o tome izgleda, stvarno, čudno”, odgovorio je Nebojša Radmanović iz SNSD-a.

A čudo zvano NATO i formiranje državne vlasti u našoj zemlji traje od desetog mjeseca prošle godine. Stavovi ostaju nepromijenjeni – SDA da se prvo mora usvojiti Nacionalni program pa onda imenovati predsjedatelj Vijeća minitara; i SNSD-a, koji zagovara obrnut put. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad