Nakon tri godine – isti sud, sudnica, advokati, optuženici…

Vijesti 02. jul 201918:40 > 19:20
N1

Gotovo godinu dana nakon oslobađajuće presude počelo je obnovljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću. Kao i prošli put, optuženi su se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu izjasnili da nisu krivi za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u slučaju smrti Dženana Memića. Nastavak suđenja zakazan je za 30. juli. Do tada je naloženo novo saobraćajno vještačenje. Porodica Memić ponavlja – Dženan je ubijen.

Isti Sud, ista sudnica, optužnica, advokati, isti optuženici. Isto je, kao i 2016. godine, i izjašnjenje o krivici. Ljubo i Bekrija Seferović ponovo su se izjasnili da nisu krivi za izazivanje teške saobraćajne nesreće i sprečavanje dokazivanja. Suđenje je obnovljeno nakon odluke Vrhovnog suda Federacije BiH o ukidanju prvostepene presude. Kantonalni sud u Sarajevu Seferoviće je, 16. jula 2018. godine, oslobodio krivice. Odluku Vrhovnog suda porodica Memić smatra sramotnom.

“Odbrambene povrede Dženana Memića, pogotovo na obje njegove ruke, na obje šake, potvrđuju da se branio. Dženan se branio te noći, a Alisa je posmatrala napadače koji su ubili Dženana Memića. Na kraju krajeva, vidjeli ste nedavno na protestima kombi koji je imao takva oštećenja koja eventualno mogu nastati tako da kombi udari uzid. Ljudsko tijelo ni pod kojim uvjetima ne može to prouzrokovati. Ovo je organizovani kriminal u koji je uključen svaki sudija i tužilac koji je donio odluku koja nije zasnovana na prirodnim zakonima i pravilima logike”, tvrdi Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

U ovom novom postupku prihvaćeni su svi raniji dokazi tužilaštva i odbrane. Naloženo je novo timsko vještačenje koje će izvršiti banjalučki Centar za vještačenje i procjenjivanje “Zenit”. Sve treba biti završeno do 30. jula za kada je zakazan nastavak suđenja.

Inače, odbijen je prijedlog odbrane da se provede nova rekonstrukcija događaja.

“Smatram da su dvije dosadašnje rekonstrukcije, koje su provedene po naredbi tužioca, urađene nakaradno i nezakonito. Svjedoci ste da smo u tom smislu i imali prigovore u prethodnom postupku. Mislim da bi nova rekontrukcija u cjelosti pomogla rješavanju ovog postupka”, smatra Rusmir Karkin, advokat optuženih.

Otac Dženana Memića očekuje da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzme slučaj.

“Ja još uvijek vjerujem Gordani Tadić. Očekujem da ovaj posao uradi do kraja, ali minut je do 12. Gordana Tadić ima ogromne pritiske političara. Pitao sam je – hoće li moći izdržati, rekla mi je da hoće. Saslušali su nove svjedoke, imaju nove dokaze – to više niko ne može sakriti”, ističe Muriz Memić, otac Dženana Memića.

“Tužilaštvo BiH je provelo mnogo radnji. Kada se steknu uvjeti da se donese naredba o sprovođenju istrage – ona će sasvim sigurno biti donijeta. Siguran sam da će to onda odjeknuti u javnosti jer će se manifestovati na način da će određena lica biti i lišena slobode”, dodaje Feraget.

Dvadesetdvogodišnji mladić Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine nakon teških povreda zadobijenih 8. februara dok je sa djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom u sarajevskom naselju Ilidža.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad