Skokom bez aplauza sa Starog mosta odana počast žrtvama genocida

Vijesti 11. jul 201911:24 > 11:25
Anadolija

Bacanjem bijelih ljiljana sa Starog mosta u Neretvu i skokom bez aplauza točno u 11 sati i sedam minuta Mostar je na 24. godišnjicu genocida u Srebrenici odao počast nevinim žrtvama i cijelom svijetu poručio da se zlo koje je snašlo Srebrenicu ne smije zaboraviti i nikada ne smije ponoviti.

Skok u Neretvu s UNESCO-ovog spomenika izveo je dugogodišnji član Kluba skakača u vodu Mostari Igor Kazić-Kaza nakon što su u tu rijeku bačeni bijeli ljiljani, koji simboliziraju nevinost žrtava Srebrenice.

“Ovim skokom želim da poručim da suosjećamo sa svim žrtvama Srebrenice. Obilježavamo ovaj dan da svijet ne zaboravi to što se desilo u Srebrenici”, kazao je Kazić.

Skok bez aplauza je, kako poručuje, suosjećanje sa svim ljudima koji su izgubili svoje najmilije.

U ime Kluba skakača u vodu “Mostari” Saša Oručević je kazao kako se skok bez aplauza sa Starog mosta tradicionalno izvodi svake godine kako bi se svijetu prenijela poruka da se zločin u Srebrenici ne smije ponoviti i nikada više nikome ponoviti.

“Kao i svake godine, Klub skakača u vodu ‘Mostari’ na ovu tužnu godišnjicu uradi ono najmanje, ali i najviše što možemo, odamo počast svim žrtvama genocida i pošaljemo poruku da se nikada nikome na svijetu ovo ne ponovi”, kazao je Oručević navodeći kako se ova tužna godišnjica u Mostaru uvijek obilježava na ovaj način.

Skokom bez aplauza, kako naglašava, cijelom svijetu se s UNESCO-ovog spomenika pošalje poruka da se zločin ne smije zaboraviti i da se nikada ne smije ponoviti.

Zbog genocida u Srebrenici današnji dan obilježen je tugom i žalosti u gradu na Neretvi. Zastave su na državnim ustanovama i institucijama spuštene na pola koplja, građani i brojni turisti nose “Cvijet Srebrenice”, a u ugostiteljskim objektima može se čuti samo muzika prilagođena Danu žalosti.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad