Brojna pitanja o ANP – sve ili ništa, da ili ne

Vijesti 15. aug 201917:40 > 19:57
N1

Jahorina je bila domaćin sastanaka člana bh. Predsjedništva Milorada Dodika i ruskog veleposlanika Petra Ivancova.

Po okončanju sastanka, predsjednik SNSD-a ponavlja:

“MAP ili taj ANP kako se već zove je izmišljena stvar, izmišljeni uslovi bošnjačke političke elite, kako bi se blokiralo formiranje zajedničkih institucija.”

Potvrđuje i jučerašnje navode lidera SDA Izetbegovića kako međunarodna zajednica trenutno radi na približavanju stavova o ANP-u.

“Izetbegović ide iz dana u dan i samo nešto priča. Dakle, ovog jutra pojavila se neka inicijativa da se sastanu na nivou mojih savjetnika iz kabienta, i da pokušaju nešto da razriješe, što sam ja odbio”, dodao je Dodik.

Te bilo kakvo miješanje stranaca, neće dopustiti ponavlja Dodik, stojeći rame uz rame sa ruskim veleposlanikom. Koji pak čini se ima svoj stav?

“Ja sam zabrinut situacijom u Bosni i Hercegovini, nakon 10 mjeseci od općih izbora ne funkcioniraju institucije. Ključ za rješavanje ovog problema jeste formiranje Vijeća ministara BiH. Sva sporna pitanja treba riješiti nakon formiranja vlasti”, poručio je Ivancov.

Sličnu zabrinutost jutros je gostujući na N1 izrazio i predsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji kaže kako bi cijela priča u vezi sa ANP-om mogla ponovno podijeliti zemlju i uvući je u krizu. Imao je i pitanje za Milorada Dodika.

“Da se ne igramo skrivalica i da bude jasan i radi javnosti i radi onih koje i mi i oni predstavljaju, da kaže šta je suština dogovora. Da li je cijena ulaska u Savjet ministara BiH slanje ANP-a, znači da ili ne.”

Konkretno se do sada o tome nije izjasnio ni predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović. Krovna organizacija bh. Hrvata na čijem je čelu danas je pak poslala svoje priopćenje, te poručila:

“HNS vjeruje da će ključni međunarodni akteri aktivno i u potpunosti podržati provedbu cjelokupnog sporazuma, kojega su potpisali lideri pobjedničkih stranaka u BiH. Pridruživanje međunarodnim organizacijama od ključnog je značaja za BiH. Smatramo da su europske i euroatlantske integracije budućnost Bosne i Hercegovine, njenih konstitutivnih naroda i svih građana.”

Koji sa velikom pozoronšću prate trenutnu situaciju. Nadaju se rješenju, napretku, reformama. Analitičari se pak nadaju kako će lideri pronaći kompromis.

“Ali će taj kompromis po svemu sudeći ličiti na ono što liči ovaj Sporazum, Plaforma ili kako god što su potpisala trojica stranačkih lidera početkom ovog mjeseca. U njemu će pisati sve ili ništa, i opet će biti predmetom različitih interpetacija”, izjavio je Ranko Mavrak, politički analitičar.

A njih će zasigurno još biti do 20. kolovoza, za kada su zakazane i redovna te izvanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad