Smeta li "Veliki brat" građanima: 340 nadzornih kamera nadziraće Banjalučane

Vijesti 16. aug 201918:45 > 18:53
N1

Trg Krajine jedna je od 110 lokacija na kojima su postavljene, ili će biti postavljene, nadzorne kamere. Njih 340 u konačnici će nadzirati Banjalučane.

N1: Jeste li primijetili nadzorne kamere po gradu?

– “I jesam i nisam”.

– “Nisam”. N1: Da li snimaju zbog manje krivičnih djela, veće bezbjednosti građana? – “Da, i mislim da da i zbog brzine vožnje”.

– “Snima se, prolazim, jer preko semafora prolazim. Ko god se ne pridržava pravila ja sam za kaznu”.

– “Nisam video, ne zanima me iskreno”.

– “Nisam vidio. Ne, ne smeta mi. Zbog bezbjednosti, ako ništa drugo”.

Najviše kamera u Banjaluci, čak 16, biće kod Sportske dvorane Borik, parku Petar Kočić 12, Trgu Krajine 10 – otkriva portal Capital.
Sve lokacije trebale bi biti povezane, bez mogućnosti pristupa internetu, korišćenjem kablovske infrastrukture, uz prenos video signala do prostorija MUP-a, gdje se materijal može i arhivirati.

Projekat Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i gradova/opština podrazumijeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, a sve u cilju preventivne zaštite građana i njihove imovine, ali i borbe protiv protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti, javnog reda i mira“, navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Video nadzor već je uspostavljen u 23 opštine – od Laktaša, Pala, Zvornika, do Trebinja, dok se projekat “Bezbjedan grad nastavlja” u još 13 gradova, uključujući i Banjaluku, Teslić, Doboj.

Za pojedine je ova sfera nedovoljno zakonski definisana, što se pokazalo, navode i u slučaju misteriozno nestalih snimaka video nadzora u noći nestanka Davida Dragičevića.

Gotovo da svako može postaviti video nadzor, na privatnim ili poslovnim objektima. Imamo prašumu video kamara po gradu, ali kada nam zatreba, evo kada se desi neko ubistvo, ili nešto u gradu, onda se vidi da od toga ima vrlo malo koristi“, istakao je novinar Željko Raljić.

I Kanton Sarajevo u ovu oblast ulaže 4,5 miliona KM kreditnih sredstava, no lokacije kamera su – tajni podaci. Kada sistem zaživi, u MUP-ovoj server sobi moći će se automatski očitavati tablice, lice, tip i model automobila.

Uspostava videonadzora podliježe odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka tako da broj kamera koje su u funkciji, broj kamera koje nisu u funkciji i lokacije kamera koje su do sada izgrađene i nalaze se u upotrebi u Upravi policije MUP-a KS su tajni podaci, stepena tajnosti interno te vam ne mogu biti prezentiran traženi podaci“, izjavio je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Javne površine, sportski objekti, trgovi, ulice, biće pokriveni video nadzorom u RS. Ponegdje je taj posao već završen. No, dok se drugdje projekat nastavlja, jasno je samo jedno – video nadzor smije vidjeti samo ono za šta je namijenjen, i to kako bi se zaštitili lični podaci građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad