Sve tri vladajuće političke partije donose deklaracije koje je nemoguće provesti

Vijesti 16. sep 201918:23 > 18:28
N1

Kongres SDA i dokument usvojen na skupu ove stranke ne prestaje izazivati oštre političke reakcije, i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj. Ipak, deklaracija koja je donesena nije ni prva, a sigurno neće biti posljednja koja izaziva polemike u BiH. Tri koncepta, odnosno tri različita viđenja budućnosti BiH. Jedno je zajedničko za sve tri vladajuće političke partije - donose deklaracije koje je nemoguće provesti.

Deklaracija SNSD-a iz 2015. godine: Republika Srpska je slobodna i samostalna. Bosna i Hercegovina je nametnuta država, međunarodnopravni status RS nesumnjivo je određen njenim položajem strane učesnice u Dejtonu gdje je u mirovnim pregovorima unijela svoju teritoriju i vlast. Tom Deklaracijom pozvana je NS RS da donese odluku o samostalnosti RS.

Naravno, ništa od ovoga se nije desilo. Referendum 2018. godine nije proveden, a da se neko pozvao na odgovornost za podrivanje države, postupka vjerovatano ne bi bilo, jer formalano i pravno deklaracija je neobavezujuća.

Krajem januara ove godine, 8. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora i još jedna Deklaracija koja će biti potvrđena četiri mjeseca kasnije i na saboru HDZ-a. Za razliku od deklaracije SNSD-a, ovde se navodi da je BiH naša domovina – neovisna, cjelovita, stabilna i prosperitetna, optimalan okvir za ostvarenje hrvatskih nacionalnih interesa. Upozorava se na negiranje ustavnih i Dejtonskih načela konstitutivnosti s jedne strane, s druge na negiranje neovisnosti i cjelovitosti BiH. Ono što je izazvalo najviše polemike je zvanično odbacivanje kvalifikacije UZP-a te poziv na federalno uređenje zemlje, što u odnosu na ranije deklaracije zapravo nije ništa novo.

I na kraju Programska deklaracija SDA, odnosno Rezolucija o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu oko koje je najviše sporenja. Deklaraciju su zajedno osudili i opozicija i vlast u RSu, HNSu, dok su stranke ljevice, odnosno centra u Sarajevu poručili SDA kako se građanski i etnički princip isključuju.

Detaljnije pogledajte u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad