"Proroci" su rekli: Znali smo

N1

Nove vlasti nema ni na vidiku. Iako se političari povremeno sastanu, rješenje se ne nazire jer niko ne odustaje od svojih zahtjeva ili, kako neki tvrde, principa. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je poručio da sprema odgovor u Narodnoj skupštini na, kako kaže uslovljavanja od strane SDA, pod kojim uslovima može da se formira vlast na državnom nivou.

Ono na čemu SDA insistira od kada se krenulo u fomiranje vlasti je famozni Godišnji nacionalni program. NATO ga čeka, ali ga još neće dočekati. Najprije je trebao da se šalje cjelovit, pa redukovan. A sada iz SDA traže minimalan.

Očekujemo jedan elastičniji pristup sa druge strane, da i oni nešto osmisle. Nije samo dovoljno govoriti nećemo. Očekujemo da konačno gospodin Dodik i SNSD povuku neki potez koji će nas vaditi iz ove krize“, istakao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

No, za gospodina Dodika, vađenje iz krize je da bezuslovno Predsjedništvo prihvati mandatara za sastav Savjeta ministara, bez spominjanja ANP-a. Dodiku je dovoljan IPAP i Partnerstvo za mir za saradnju sa NATO-om. Kaže da i HDZ želi da BiH uđe u NATO, ali da ne uslovljavaju, kao SDA.

SDA koja misli da politikom prethodnih uslovljavanja može da dođe do politika koji njima odgovoraju, to se neće desiti. Mi ćemo određeni odgovor imati na samom Parlamentu RS. Samo ću vam reći da to pripremamo veoma ozbiljno“, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Šta to ozbiljno priprema SNSD, Dodik ne otkriva. Oni koji neće formirati vlast, hvale se kako su nakon prošlogodišnjih izbora bili proroci i predvidjeli današnju situaciju, koja, prema njihovom mišljenju, neće biti promijenjena u naredne dvije godine

Prvi sam rekao da vlast neće biti formirana godinu dana kada su u pitanju veći nivoi vlasti, federalni i državni. I to je ono što sada svi, da me pogrešno ne razumiju, ponavljaju ko papagaji. I to se sada obistinilo“, naveo je Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a.

Sad će godinu dana od kada sam ja rekao da se vlast neće formirati i nema šanse da se formira i cijelo vrijeme sam to govorio, jer su u pitanju tri potpuno različite koncepcije koja jednu drugu isključuju. Kada jedni druge isključujete i kada nema želje za kompromisom, onda nema rješenja. Njima niko ne brani da formiraju vlast, ali to su međusobno isključive varijante, ali nema nikoga da bi pravio kompromis“, kazao je Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a.

Sporazum od 5. avgusta je evidentno mrtav, što i stoji u posljednjem njegovom članu, jer je 5. septembar daleko iza nas. Rješenje je i u izmjenama Izbornog zakona, kako bi postojao mehanizam vanrednih izbora, ali o tome tek ne postoji nikakva saglasnost tri strane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad