Dan starijih osoba obilježen u najstarijem domu u BiH

N1

Rezolucijom Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, 1. oktobar proglašen je Međunarodnim danom starijih osoba. Ovakva odluka donesena je kako bi se naglasila važnost kreiranja politika i pretpostavki koje će omogućiti dostojanstven život starijih osoba te im osigurati da u društvu učestvuju u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. Ovim povodom upriličene su mnogobrojne posjete domovima za stara i iznemogla lica širom države, a provjerili smo kako je ovaj dan obilježen u najstarijem domu u BiH.

U Centru za stara i iznemogla lica u Mostaru danas veseo dan. Družilo se, pjevalo ali i zaplesalo. Najviše radosti zbog brojnih današnjih posjeta iskazala je Pašana Muratbegović. U dom je stigla prije pet godina, nakon smrti supruga. Samoća je kaže, bila glavni razlog zbog kojeg ovdje došla.

“Nisam htjela da ikome budem na teretu, fino mi je i samo kažem Bože podrži ovako. Imamo zabavu, knjige, karte, domine, šah. Fino se družimo”, kaže Pašana.

Uz pjesmu se kažu sve lakše prebrodi, i samoća i tuga, i drugi problemi koje tište pripadnike treće životne dobi.

“Uz pjesmu, uz priču, veselje, takve smo vesele od sebe”, kaže Đulsa Ramić.

Ništa im kažu ne nedostaje, najvažnije im je da imaju društvo, ali briga i pažnja tvrde nemaju cijenu. Boravak u domu upotpunjuju im brojne aktivnosti, kako bi vrijeme brže prošlo, bave se izradom ručnih radova, poput Biserke kojoj vezenje dođe kao svojevrsna terapija.

“Slabo se krećem, kuk me boli, pa vrijeme provodim uglavnom u sobi, radim, vezem, s tim se zabavljam”, žali se Biserka Hondo.

A drugi se zabavljaju tražeći srodnu dušu. U dvoje je sve mnogo ljepše i bolje, priča nam Pašo.

“Da malo skratimo ovu dosadu, da je pretvorimo u lijepi život, da bar zadnje dane uljepšamo, jer ovo je zadnja životna stepenica, odavde idemo na preseljenje”, kaže Pašo Šabanović.

Centar za stara i iznemogla lica u Mostaru najstariji je centar u BiH, osnovan 1930. godine i broji 105 korisnika u dvije radne jedinice. Zaposlenici ove ustanove trude se na sve načine osigurati ovoj populaciji svu potrebnu brigu i njegu, te stvoriti opuštenu porodičnu atmosferu.

“Jedan od velikih problema je usamljenost, pogotovo u sadašnje vrijeme kad mnogi mladi odlaze iz države, stari ostaju sami i usamljeni u svojim domovima, i taj socijalni kontakt i druženje je njima najpotrebnije”, kaže Mirza Drežnjak, direktor Centra za stara i iznemogla lica Mostar.

A danas toga nije nedostajalo. Igrokazom i druženjem učenici mostarskih škola, podsjetili su ih na godine mladosti koje su iza njih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad